НОВИНИ

Кабинетът "Котарели" се отлага за утре

Политическата криза в Италия не дава никакви признаци за скорошно стихване. Номинираният за премиер Карло Котарели не обяви днес състава на правителството си. Междувременно цените на акциите на италианските банки се сринаха заради масова разпродажба, а еврото достигна най-ниското си ниво от 11 месеца.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:00, 29.05.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Съставът на експертния кабинет може да стане ясен едва утре - след нова среща на президента Серджо Матарела с Карло Котарели. А междувременно се разгоряха нови два фронта в италианската политическа криза. Борсовият индекс в Милано достигна 11-месечно дъно заради масова разпродажба на акции на италиански банки, инвестирали в правителствени облигации. А еврото падна до долар и 15 цента. В реакцията на централната банка на Италия прозираше критика към политиците.

Иняцио Виско, гуверньор на Централната банка на Италия: Правилата на работата ни могат да бъдат дискутирани и критикувани. Те трябва да бъдат подобрени. Но не можем да пренебрегнем изискванията на конституцията ни - защитата на вложителите, баланса на сметките, спазването на споразуменията. Преди всичко не бива да забравяме огромния риск с няколко хода и много бързо незаменимото доверие в силата на нашата страна, която, независимо от някои дребнави и небалансирани решения, е голяма - и на икономическо, и на гражданско ниво.

Популистките формации " Пет звезди" и "Лигата" настояха германският еврокомисар Гюнтер Йотингер да подаде оставка, след като той посъветва италианците да не гласуват за тях на задаващите се избори. А италианският председател на Европарламента разкритикува евроскептиците в родината му:

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Да защитаваш членството на Италия в еврозоната, не означава, че се подчиняваш на нечии заповеди.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се опита да тушира скандала между Рим и Брюксел, с уверението, че уважава Италия като страна основателка на европейската общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​БСП внесе 7 сигнала за изборни нарушения в селата Беден и Галиче
​БСП внесе 7 сигнала за изборни нарушения в селата Беден и Галиче
ЕП одобри окончателно директивата за командироването на работници
ЕП одобри окончателно директивата за командироването на работници