В София се проведе "седмица на игрите"

У нас все още липсват специалности във висшите училища, които да подготвят създатели на видео игри. Затова участници от цялата страна и от чужбина се събраха в рамките на софийската седмица на игрите. Основната цел на инициативата: да покаже на младите хора в България, че могат да се реализират професионално в сферата на създаването на видеоигри.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:45, 27.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Близо 100 участници, 48 часа време и едно предизвикателство - да създадат компютърна игра.

Филип Търпов, видеограф: Идеята е хората да се съберат, да създадат контакти и някои даже създават компании след това и винаги са супер щастливи.

А контакти се създават в отбор - участниците са разделени на групи. Имат си човек за всеки елемент на играта - програмисти, художници, музиканти.

Пламен Петров, художник: Самият "гейм джам" предоставя да направиш нещо много сложно с екип - много често даже и професионалисти и да се експериментират неща, които много рядко може да се срещнат на пазара. Тъй като в пазара се налага да се работи с реални пари и много често се бяга от експеримента.

Темата тази година ги провокира: "какво означава домът за теб''. Екипът на Ангел, който е ветеран в инициативата, има концепция, отговаряща на съвременната реалност.

Ангел Марчев, участник в "София гейм джам": Всъщност се опитваме да си възвърнем дома от умните устройства, с които можем да го направим по мирен начин, да се разберем с тях или може би ще трябва да работим с твърди предмети срещу тях.

След края на състезанието няма жури, няма първо или второ място - участниците сами посочват кой да получи наградите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Закриват 28-мото издание на Сурва
Закриват 28-мото издание на "Сурва"
Кризата във Венецуела: Николас Мадуро отказва да подаде оставка
Кризата във Венецуела: Николас Мадуро отказва да подаде оставка