НОВИНИ

Как централната власт на Испания се опита да спре референдума?

Конвой от полицейски автомобили потегли от пристанището на Барселона към избирателните секции. Така осъмна градът в деня, в който каталунците решават дали да се отделят от Испания. Около 2 300 избирателни секции трябваше да отворят днес. В последните часове преди гласуването, полицията успя да затвори над 1600.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:03, 01.10.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

През последните десет дни властите в Мадрид използваха всяка възможност, за да спрат референдума - бяха блокирани каталунски сайтове, бяха иззети над 10 милиона бюлетини и дори Конституционният съд нареди на компанията Гугъл да блокира приложение с карта къде може да се гласува, а вчера беше претърсен технологично комуникационен център, в който се съхранява софтуера за гласуването. При акцията е била прекъсната връзката с избирателните бюра и е била спряна системата за електронно гласуване.

Ултиматумът на полицията беше до 6 часа местно време окупираните от привърженици на референдума сгради да бъдат освободени.

Изискването, обаче, не беше изпълнено.

Привържениците на референдума, обаче, отказаха да ги напуснат. Достъпът до някои места беше блокиран с трактори и автомобили.

От централната власт на Испания заявиха, че и през деня ще продължат да затварят избирателни секции, а ако хората решат да гласуват на улицата, те няма да им пречат, но вотът ще се смята за незаконен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Подавам оставка от всички позиции, които заемам
Делян Добрев: Подавам оставка от всички позиции, които заемам
33 са номинираните творби за наградата „Елиас Канети“ в Русе
33 са номинираните творби за наградата „Елиас Канети“ в Русе