Променливото време, на което сме свидетели през последните няколко години, се отразява стресово на растенията, обясняват агрономи. Това е причина имунитетът им да пада и те по-често да стават жертва на различни заболявания. Това е причината голяма част...
Променливото време, на което сме свидетели през последните няколко години, се отразява стресово на растенията, обясняват агрономи. Това е причина имунитетът им да пада и те по-често да стават жертва на различни заболявания. Това е причината голяма част от реколтата от марули, например, да загине и да сме свидетели на дефицит стока по пазарите. А там където ги има – те са на рекордно високи цени.
Агрономите обясняват, те растенията всъщност много наподобяват човешкия организъм. И както ние боледуваме повече при резките промени на температурите, така и имунитетът на растенията пада. Когато липсват оптималните условия за развитието на едно насаждение, тогава и качеството на продукцията пада.
"Променливото време се отразява на физиологията на самите растения и месеците, през които бяха засети марулите, за да станат готови през пролетта, бяха с много неустойчиво време, с много висока относителна влажност, което пък беше предпоставка за развитие на болести и много от засадените марули просто загинаха. При лука и при чесъна не е такъв проблем, защото те са по-устойчиви", обясни агрономът Стоянка Пенева.
Специалистите съветват фермерите да се върнат към българските сортове, които от пазара липсват, но пък те са селектирани за нашите условия.
След репортаж на БНТ: Купиха климатици за концертната зала на училище "Луи Брайл"
В Генерал Тошево привличат медици и учители чрез стипендии за дефицитни специалности
Задържани за измама: Българи създали фалшив QR код за плащане на паркинги