НОВИНИ

Какъв е ефектът от работата на специализирания съд?

За 5 месеца в Специализирания съд са влезли 9 дела за т.нар. корупция по високите етажи на властта.Запазва се тенденцията повечето дела да приключват със споразумение и най-често налаганото наказание да е под 3 години затвор. Специализираните съд и прокуратура бяха създадени през 2012 година, с цел по-голяма ефективност по делата срещу тежката организирана престъпност. Председателят на съда Георги Ушев представи отчет за 2017 година.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:18, 06.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Над 85 процента от осъдените от Специализирания съд през миналата година са получили под 3 години затвор. Като половината от тези присъди са условни. От 138 души с ефективни присъди, близо една трета са с наказания между 3 и 10 години затвор и едва 2-ма са били осъдени на повече от 10 години лишаване от свобода. От решени 130 дела - 43 са приключили с присъди, двойно повече - със споразумения.

;
Георги Ушев - председател на Специализирания наказателен съд: Това е законова възможност, която спестява ресурс на държавата от дългото разглеждане на тези сложни дела. Често се стига до осъдителни присъди. Това са ефективни осъдителни присъди на една инстанция и хората от съдебната зала влизат директно в затвора. Случва се 5 и повече години ефективни наказания да се налагат по тези споразумения. Така че в тази процедура няма нищо лошо.

От специализирания съд отчитат ръст на делата. Като за 2017-та те наближават 7 хиляди. Едва 3 процента, или малко над 200 - са същинските наказателни дела, другите са производства от частен характер, например разпити пред съдия, разрешения за претърсвания, а близо половината са искания за СРС. Георги Ушев, който е председател на първоинстанционния съд от неговото създаване - за пореден път напомни за недостига на зали и работни помещения, както и на магистрати.

Георги Ушев - председател на Специализирания наказателен съд: 19 съдии не биха могли да разглеждат всички дела за ОПГ на територията на цялата държава, всички дела за корупция по високите етажи на властта, за тероризъм. Това са едни от най-важните процеси в държавата.

Според Ушев броят на съдиите и служителите трябва да се увеличи двойно. Ще изчака с предложението си обаче - до произнасянето на Конституционния съд, пред който беше атакувано преместването на делата за високата корупция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират мост над река Ботуня заради огромни дупки
Ремонтират мост над река Ботуня заради огромни дупки
„Топлофикация-Русе” предлага цените на парното да останат непроменени
„Топлофикация-Русе” предлага цените на парното да останат непроменени