НОВИНИ

Какви мерки предприемат срещу чумата по прасетата в страната?

В Русенско се отглеждат над 100 000 прасета - голяма част от тях са в свинекомплексите. Там от близо два месеца дезинфектират фуража и автомобилите. Независимо от тези мерки, ако в близките населени места се открие само едно болно прасе, ще бъдат унищожени всички, подчерта областният управител на Русе. По думите му най-големите разпространители на заразата са т. нар. задни дворове по селата.

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 04.09.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Галин Григоров - областен управител на Русе: „Така че единствената реална възможност към настоящия момент да спрем разпространението в по-сериозен мащаб е да призовем всички стопани, които имат и гледат прасета на територията на областта, а те са около 500-600 с близо 1000 прасета, да ги заколят, да ги приберат във фризерите и да ги консумират.

Реално животните в Русенско са повече, тъй като има и доста нерегистрирани. От областната дирекция по безопасност на храните казаха, че се извършват проверки и при наличие на немаркирано прасе се издава предписание на собственика да го заколи.

д-р Георги Дяков - директор на областната дирекция по безопасност на храните - Русе: Ако не бъде заклано, се пристъпва към хуманното му умъртвяване и се пристъпва към неговото унищожение.

С рисковете при евентуална поява на африканска чума са запознати и частните стопани в Благоевградско. В община Кресна животновъдите подписват протоколи. Славейко Илиев е притеснен, защото с животните, които отглежда, прехранва 5-членното си семейство.

Славейко Илиев - животновъд: Ще си задържим стоката, разбира се, няма да я унищожаваме, щото това ,което сме създали, е с труд и с много усилия. 4.18 И в един даден момент на някой нещо му е хрумнало да дават някакви писма ,да дават на хората , да си унищожаваме животните .Като как да стане това, като няма доказано африканска чума в нашия регион?

Част от препоръките към животновъдите са прасетата да се отглеждат в затворени помещения и да не се купуват животни без маркировка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати от БСП тръгват на срещи с избиратели, само 20 ще стоят в пленарна зала
Депутати от БСП тръгват на срещи с избиратели, само 20 ще стоят в пленарна зала
Задължителните колани в автобусите и електронните винетки влязоха в НС
Задължителните колани в автобусите и електронните винетки влязоха в НС