НОВИНИ

Какви са възможностите за инвестиции на европейски фирми в Китай?

Специален фокус на срещата бяха възможностите за инвестиции, както на европейски фирми в Китай, така и на китайски в Европа. Сред знаковите проекти, обсъждани на форума, бяха магистрала Хемус и АЕЦ Белене. Какво знае китайският бизнес за България и какви са възможностите пред българските фирми в народната република - разказват Цветелина Катанска и операторът Лъчезар Ораков.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:13, 07.07.2018
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Най-голямата китайска ядрена компания се подготвя вече две години, за да инвестира в АЕЦ Белене въпреки че българското правителство едва преди месец поднови проекта.

Дин Дзиан: Още в началото на тази година потвърдихме своето намерение да инвестираме в проекта, знаем, че вие имате предварителни условия - без държавни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване на ток. Ние знаем всичко това, направили сме оценка и сме готови да инвестираме.

От компанията са готови да покрият половината от 30%-то собствено финансиране в проекта, останалите 70 на сто ще бъдат осигурени чрез заем.

Правителството ви обяви, че през октомври ще бъдат подготвени документите за бъдещия търг, така че си мисля, че към края на тази година, началото на следващата бихме могли да подпишем договор и да започнем проекта.

Китайската компания е готова да довърши проекта оттам, откъдето е спрян, но също така кани за участие още компании и от Западна Европа, ако желаят. Освен за ядрена енергетика обаче над 1500 фирми от Европа и Китай говориха и за други проекти.

Инфраструктура, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост - това са трите области, от които се интересуваха представители на китайски бизнес по време на форума днес, първото условие, което те поставяха, е как всъщност биха се финансирали съвместните проекти.

Китай е част от Световната банка и разчита много на съвместно финансиране, увери още при откриването китайският премиер Ли Къциян.

Емил Караниколов: Истината е, че Китай не познава България и България не познава Китай, затова ние направихме този форум и се радвам, че е в България, за да може да има повече контакти в бизнеса. В момента предимно имат интерес към вина, земеделски стоки и то качествени, изрично подчертавам, но аз съм сигурен, че България може да предложи много други неща, включително китайски инвеститори да идват и да инвестират в българската държава.


;

Рамково споразумение за сътрудничеството подписа министърът на регионалното развитие Николай Нанков с пет компании с китайско участие. Проектите са за изграждане на тунела под Шипка, автомагистралите Хемус и Черно море, Враца - Видин и отсечката Русе - Велико Търново. Един от бизнесмените - представители на китайска корпорация- е канадецът Сам Мизрахи, който вече инвестира в частно морско пристанище.

Сам Мизрахи: Плановете ни са да започне работа през четвъртото тримесечие на 2018 г. Първо с инвестиции в пристанището във Варна, а след това да се включим в изграждането на автомагистралите и жп инфраструктурни проекти.
Сам Мизрахи: В България има много големи възможности за инвестиции, в момента имате икономика в растеж, увеличаваща се корпоративна култура, фантастична страна. В момента сте много атрактивни за чужди инвеститори, които да дойдат и да се включат в изграждането на вашата инфраструктура.

Друг сектор, който България смята да развива, е туризмът, обявиха от икономическото министерство. Страната ни е склонна да прати специално туристическо аташе, защото потенциалът на китайски туристи годишно надхвърля 100 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводненията в Сочи няма да попречат на футболната среща Русия - Хърватия
Наводненията в Сочи няма да попречат на футболната среща Русия - Хърватия
След срещат 16+1 в София: Център за партньорство между Източна Европа и Китай
След срещат "16+1" в София: Център за партньорство между Източна Европа и Китай