НОВИНИ

Каталунците в Южна Франция също искат да участват в испанския референдум

Европа следи с тревожно внимание развитието на фона на съществуващи сепаратистки тенденции в Шотландия, белгийският регион Фландрия и датските Фарьорски острови. Франция подкрепи испанския премиер Мариано Рахой, който се обяви против провеждането на референдума за независимостта на Каталуния, насрочен за утре. И ако много хора името на Каталуния е свързано само с Испания, то историческата област е част и от територията на Южна Франция.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:06, 30.09.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Тотавел е разположен едновременно в Южна Франция и Северна Каталуния - затова и тук ни посрещат табели на двата езика - каталунски и френски. И макар референдумът за независимостта на Каталуния ще се проведе на 50 км. разстояние в съседна Испания, тук също имат мнение по въпроса.

Тук се събира душата на селото - това е Сенатът!

Мястото в Тотавел, където местната общественост разисква всеки важен въпрос. Днес на дневен ред е темата за референдума в близка Барселона. Тук няма и следа от френското знаме, каталунското обаче може да се види - дори добавено върху номерата на колите. Жителите на Тотавел и околните общини често говорят каталунски, подписват петиции в подкрепа на филмови прожекции на каталунски и потвърждават своята култура, различна от френската.

Ние сме едно цяло. Трябваше да гласуваме заедно на референдума с каталунците в Испания, всъщност не знам защо не гласуваме заедно. Ние сме каталунци, точно колкото и те.
;;

За особен статут на френска Каталуния се борят активно няколко асоциации. През август движението “Unitat Catalana“ представи проект за получаване на специален статут на региона пред председателя на каталунското правителство в Барселона. Според движението отношение към ситуацията от другата страна на границата се споделя от много местни жители.

Съгласен съм с референдума, но има партии, които искат да спечелят дивиденти за сметка на допитването. Аз не съм нито за Франко, нито на Мусолини.
Аз съм против независимостта на Каталуния. Ако дадем независимост на Каталуния, Андалусия ще поиска независимост. Испания ще стане като парцал, ще стане точно както с Югославия - една разкъсана земя.
Според мен не би трябвало да слагаме регионални граници, дори и да държим на нашата идентичност. Можем да защитим корените си, но без да налагаме това наше решение на национално или европейско ниво. От каталунска гледна точка всеки може да е каталунец или баска, но бидейки част от една Обединена Европа.

Според привържениците на идеята за единна Каталуния - новата териториална единица ще намали безработицата и би подобрила качеството на живот на населението. Северна Каталуния за сега обаче остава без право на глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мюсюлмански духовници подкрепят идеята за стандарти при обучението на имами
Мюсюлмански духовници подкрепят идеята за стандарти при обучението на имами
Публична изява на кмета на Хасково
Публична изява на кмета на Хасково