НОВИНИ

Какво предвижда обновеният стандарт за Спешна медицина

Видеонаблюдение, паник бутони и охрана във всички спешни отделения в страната. Това предвижда обновеният стандарт за "Спешна медицина", който беше публикуван за обществено обсъждане през седмицата. В момента в страната функционират 42 спешни отделения, съобщиха от Здравното министерство, но не уточниха колко от тях разполагат с охрана, камери и паник бутони. След нападенията над медици в последните месеци, екип на "По света и у нас" провери какви мерки за сигурност са предприели в спешните отделения на ИСУЛ и Благоевградската болница.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:27, 05.08.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още
предвижда обновеният стандарт спешна медицина

Малко след 20 ч., спешното отделение на ИСУЛ е пълно. В първите минути на нощната смяна, доктор Иван Димитров се бори за живота на млада жена в противошокова зала. Разказва, че на дежурство през спешното минават между 50 и 100 пациенти.

д-р Иван Димитров - спешен медик в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ": Може би след работа личните лекари са ангажирани с други неща. И при всяко нещо се обръщат насам. От главоболие - до болки в кръста.

Пациентите се изнервят от чакането и понякога прибягват до вербална агресия, разказва доктор Димитров. Той не е ставал жертва на физическа агресия. В ИСУЛ през тази година такива случаи няма, съобщиха от болницата. Спешното отделение се охранява - монтирани са паник бутони и камери. Има и директен телефон за връзка с Пето районно.

д-р Иван Димитров - спешен медик в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ": Проблемът е по-дълбок някак си. Трябва да сме по-толерантни едни към други.

9-годишната пациентка на доктор Йордан Христов е пострадала при игра в училищен двор и ръката трябва да бъде гипсирана. Докато чакаме резултатите от пробите за алергия, доктор Христов ни споделя, че за почти година работа в спешното отделение не е ставал жертва на физическа агресия.

д-р Йордан Христов - спешен медик в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ": Според мен всичко опира до подхода. Имаш ли правилен подход с пациента, няма как да станеш жертва на агресия.

Според доктор Христов в спешните отделения трябва да има специален пропускателен режим. Заради инцидентите в предишни години, пред спешните кабинети по уши, нос и гърло и очни болести в ИСУЛ е поставена допълнителна врата.

На входа на спешното отделение в Благоевградската болница също е монтирана допълнителна врата. Преди поставянето ѝ пациентите са имали достъп до лекарските кабинети и залите за оказване на Спешна помощ.

д-р Елдизе Блъскова, лекар в СПО-Благоевград: „Имаме охрана, които се отзовават, ако има по-агресивни близки на пациентите, имаме и паник бутон, и врата. Защитени сме.

Монтирани са и камери за видеонаблюдение. От началото на годината в спешното отделение на Благоевградската болница е имало 2 сериозни случая на агресия срещу медици. От здравното министерство съобщиха за БНТ, че мерките за сигурност в спешните отделения зависят от ръководствата на болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампанията И тя като мен насърчава равенството между половете
Кампанията "И тя като мен" насърчава равенството между половете
Първо заседание на спорния ръководен орган във Венецуела
Първо заседание на спорния ръководен орган във Венецуела