НОВИНИ

Какво следва след призива на ЕК за влизането на България и Румъния в Шенген?

Крайно време е България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. За това призова Европейската комисия, която представи мерки за укрепване на Шенгенското пространство. Според Брюксел двете страни са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и ще допринесат за стабилността му. Решението за приемането на София и Букурещ трябва да бъде гласувано от Европейския съвет.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:05, 27.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Брюксел има политическата воля България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Каза го Жан-Клон Юнкер в речта си за състоянието на Съюза по-рано този месец. Препотвърди го днес в официален документ и Европейската комисия, която гледа на двете страни като важен фактор за опазване на външните граници на Евросъюза. Не само срещу нелегалните мигранти, но и в контекста на борбата с тероризма.

Според комисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, координирана и единна шенгенска рамка включва задължително и Румъния и България.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграция и вътрешните работи: По-силен Шенген означава също обединен Шенген. Призоваваме Съвета най-сетне да вземе решение за присъединяване на България и Румъния към шенгенското семейство. Това не само е политически честно, но е необходимо от гледна точка на сигурността. Защото вътрешната сигурност на една държава членка означава вътрешна сигурност за всички и за всички наши граждани.

Желанието на България, потвърдено от вътрешния министър Валентин Радев, е страната ни да стане пълноправен член на Шенген по време на българското председателство. Приемането ни трябва да бъде гласувано обаче от всички държави членки, включително тези, които в момента са скептични. Като Холандия и Германия.

Холандският премиер Марк Рюте беше категоричен, че страната му е против приемането ни в Шенген. Вътрешният министър на Германия Томас Де Мезиер също подчерта, че двете страни имат да извървят дълъг път. Дали контролът по вътрешните граници между България и Румъния и останалите държави от Европейския съюз ще бъде премахнат - предстои да видим скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу терористични рискове пред България
Мерки срещу терористични рискове пред България
Трябва ли имунизациите да бъдат задължителни?
Трябва ли имунизациите да бъдат задължителни?