За втора поредна година България отчита ръст в зеленчукопроизводството. Това стана ясно днес в Сливен на откриването на кампанията "Подкрепяме българското". Производители от региона, които показаха продукцията, си не скриха, че въпреки напредъка в...
За втора поредна година България отчита ръст в зеленчукопроизводството. Това стана ясно днес в Сливен на откриването на кампанията "Подкрепяме българското". Производители от региона, които показаха продукцията, си не скриха, че въпреки напредъка в бранша, основен проблем за тях остава реализацията на пазара. Цените на вносните продукти и високата себестойност на родното производство все още пречат за развитието на сектора.
Ябълки, праскови, сливи, вина и млечни продукти сливенско производство бяха показани на изложението. В региона се отглеждат близо 49% от общия добив за страната от праскови с доказано качество. Но от бранша отчитат трудности в реализацията на продукцията.
"Никой не ви познава. Това изисква много добра организираност, много такива организации като нас да има, за да може наистина да се произвеждат количества. На никой пазар хората не искат камион-два. Тук се говори за хиляди тонаж и график", обяснява Коста Петров - производител от Сдружение "Българска праскова".
Петров допълни, че за да са конкурентни с цената на вносните праскови, се налага да правят компромис с качеството. Много от производителите разчитат на чуждите пазари. Като Жужа Стоянова, която произвежда ябълки и продава основно в Румъния.
"Много капризен плод. Минимум 20 пръскания трябва да му направим. Разходите са много големи при отглеждането на този плод. Реализацията е малко трудна", казва тя.
Въпреки сравнително високата цена на родната продукция, хората все още я предпочитат.
Независимо от проблемите в сектора и през 2016 година от ресорното министерство отчитат ръст в производството на плодове и зеленчуци.
"За втора поредна година имаме ръст в зеленчукопроизводството и трайните насаждения, който е постоянен. Само една цифра, за да си представите какво е значението на аграрния отрасъл за икономиката на Сливен - 11% относителен дял от брутната добавена стойност на икономиката. Този показател в национален план е 5,3% или повече от два пъти по-голяма относителна тежест или значение", коментира Десислава Танева – министър на земеделието и храните.
Танева отбеляза още, че се задържа тенденцията млякото и млечните продукти да са с най-висок дял от произведените в България продукти, които се предлагат на родния пазар.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"