НОВИНИ

Карлес Пучдемон: Ще се върна в Испания при гаранции за независимо правосъдие​

Бившият каталунски премиер няма да иска от Белгия политическо убежище - както се очакваше. Това заяви Карлес Пучдемон на пресконференция в Брюксел. От вчера той е в белгийската столица, след като испанската прокуратура поиска да му бъдат повдигнати обвинения. Пучдемон заяви, че ще се върне в Испания, ако получи гаранция за справедлив процес.

bnt avatar logo
от БНТ
14:40, 31.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата, посочи Пучдемон и допълни, че ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върне незабавно.

Пучдемон каза, че няма намерение да търси убежище в Белгия и добави, че е пристигнал в Брюксел, за да "говори с Европа". Той определи обвиненията срещу каталунските лидери за "безпочвени" и каза, че е отишъл в Брюксел да повдигне каталунския въпрос в сърцето на ЕС.

Бившият каталунски лидер каза още и че ще участва в предсрочните избори в Каталуния на 21-ви декември и че ще приеме резултата от тях. Според него, ако бъде осъден, Европа ще плати скъпа цена.

Карлес Пучдемон: Не съм тук, за да търся политическо убежище. Това не е въпрос, който засяга Белгия. В Брюксел съм, защото това е столицата на Европа. Случаят не е такъв и по никакъв начин не е свързан с Белгия. Гласът на каталунците трябва да бъде чут.


;

В същото време испанският конституционен съд официално обяви, че провъзгласената от каталунското правителство декларация за независимост е незаконна.

По-късно днес се очаква и извънредно заседание на испанското правителство, което вече втори ден управлява Каталуния.

Днес започна обиск в централата на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра. Испанската Гражданска гвардия проверява с кого е комуникирала имала регионалната полиция в деня на референдума на първи октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Няма съществени нарушения за сигурността на язовирните стени в област Бургас
​Няма съществени нарушения за сигурността на язовирните стени в област Бургас
Ангелкова е против цялостното премахване на преместваемите обекти от плaжовете
Ангелкова е против цялостното премахване на преместваемите обекти от плaжовете