НОВИНИ

Нов проект за картографиране на кораловите рифове

За да разберат какво се случва долу, се качват горе - така накратко може да се опише новият проект за картографиране на кораловите рифове.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:14, 13.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Само красиви гледки ли са кораловите рифове?

Крис Роулфсима, изследовател: "Не, съвсем не! Става дума и за източник на храна. 25% от морските видове зависят от кораловия риф."

Крис и екипът му са част от проекта за картографиране на изумителните подводни образования. И за да разберат какво се случва долу, те залагат на стотици мини сателити, които вече са изведени в орбита и основната им задача е да изучат кораловите рифове на нашата планета.

Лорън Кикам, компания за картографиране: "Това е едно семпло елегантно решение."

Сателитите, с размери на кутия за обувки, обикалят Земята и изпращат снимки на всеки квадратен см от нея, включително и на близо 150-те хиляди коралови рифове. А това изцяло променя правилата на играта, казват учените. За да обикаляш рифовете се иска време, ресурс, хора. Това често пъти е много трудно, липсват средства. Не и с наличието на сателити обаче.

Емма Кенеди, учен: "Сателитните резултати наистина много ще ни помогнат, защото от Космоса ще можем да наблюдаваме много по-големи части от рифа."

И така - заедно - маринолози и картографи могат да се грижат за караловите рифове. А те определено изискват внимание. През последните години избеляването е все по-интензивно и по-необратимо. А то е последствие от човешката дейност и повишаването на температурите.

Крис Роулфсима, изследовател: "Ако знаем, че рифът е подложен на стрес, може би ще си кажем - хайде да не ходим за риба там, или да има по-малко туризъм в района."

Става дума и за надпревара с времето - ако сега не се направи карта на рифовете и не се доразработи софтуерът за анализирането им, след година може да е късно, казват специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са възможностите пред Великобритания и какво ще се случи с Брекзит?
Какви са възможностите пред Великобритания и какво ще се случи с Брекзит?
​Само трима кандидати ще се борят за президентския пост в Македония
​Само трима кандидати ще се борят за президентския пост в Македония