НОВИНИ

Къде се правят медалите за Нобеловите награди

Нобеловите лауреати за тази година отправиха призив за засилване на мерките за борба с климатичните промени. Това стана по време на пресконференция в Стокхолм, където на 10 декември ще се състои церемонията за връчването на Нобеловите награди. Косово ще бойкотира церемонията за наградата за литература, защото лауреатът - австрийският писател Петер Хандке, е бил приятел на бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:29, 08.12.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

На около сто километра от шведската столица се създават медалите, връчвани на носителите на Нобеловите награди. По традиция това се случва на 10-и декември, когато е годишнината от смъртта на Алфред Нобел. Лауреатите получават медал, диплом и парична сума. От седем години медалите се изработват от един човек - Никлас Кварнстрьом.

Никлас Кварнстрьом, майстор на Нобеловите медали: За мен тази работа е голяма чест - да създавам най-известните медали в света.

Медалите се изработват от 18-каратово злато, а всеки е на стойност седем хиляди евро.

Никлас Кварнстрьом, майстор на Нобеловите медали: Направата на един медал ми отнема приблизително един работен ден.

Майсторът на "Нобеловите" медали не прави единствено тези, които се присъждат за мир. Самата церемония по връчването на Нобеловата награда за мир се провежда в Осло, а на всички останали - в Стокхолм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОП Региони в растеж преразпредели 108 млн. лв. в приоритетни сфери
ОП "Региони в растеж" преразпредели 108 млн. лв. в приоритетни сфери
Засилено полицейско присъствие за 8 декември
Засилено полицейско присъствие за 8 декември