НОВИНИ

КЕВР: Водата ще поскъпне

Комисията за енерийно и водно регулиране ще приеме окончателно новите по-високи цени на водата в края на седмицата. Това обяви председателят на ведомството Иван Иванов. По думите му, въпреки очакваните протести, Комисията няма избор и се налага да направи повишението.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
23:02, 13.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
кевр водата поскъпне

Водните дружества у нас се нуждаят от 12 млрд. лева, за да бъде модернизирана съществуващата инфраструктура, показват изчисленията на КЕВР.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Въпреки че ще получим безвъзмездна помощ от ЕС около 50% от средствата, които ще бъдат вложени, трябва да бъдат получени чрез цената на услугата. В продължение на повече от пет години почти всички ВиК оператори имаха непроменени цени, което ги блокираше да извършват инвестиции.

По думите на Иванов поскъпването на водата е предрешено, защото то е одобрено, веднъж от водните дружества, след това от общинските съвети и накрая от кметовете на съответните населени места. Много от исканията обаче всъщност са орязани от регулатора.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Не признаваме такива заявления за разходи, каквито ВиК операторите не могат да оправдаят, имаше искания да се признаят разходи за несъществуващи пречиствателни станции и други подобни, които ние отхвърлихме.

Следващата преоценка на цените ще бъде направена през 2021 г., увери Иванов.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: На третата година ние ще имаме отговорност да проверим това, което е извършил в изпълнение на своя бизнес план.

Компаниите, които не изпълняват инвестициите си, ще бъдат санкционирани чрез намаляване на цената на водата, закани се Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветото на Румен Радев ще бъде първа точка в дневния ден на депутатите
Ветото на Румен Радев ще бъде първа точка в дневния ден на депутатите
​Раздадоха наградите за есетата, посветени на българския поет Николай Кънчев
​Раздадоха наградите за есетата, посветени на българския поет Николай Кънчев