НОВИНИ

"Хиперлууп" - скоростно пътуване в бъдещето на технологитие

Поглед в бъдещето - този уикенд се състоя състезанието "Хиперлууп", организирано от компанията "Спейс-Екс". Отбори от водещи технологически университети по света получиха шанс да демонстрират уменията и изобретателността си със свръх-скоростни капсули.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
08:55, 31.01.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още
хиперлууп скоростно пътуване бъдещето технологитие

Големият финал включва скоростно спускане по вакуумирана писта, дълга малко над километър. Всяка капсула внимателно се поставя пред буталото, което помага с ускорението.

След това, капака се затваря, а въздухът се изпомпва, за да се намали триенето. Докато подготовката може да отнеме между 30 и 45 минути, новата свръхскоростна технология позволява пътуване от Лос Анджелис до Сан Фанциско само за половин час.

Не всеки от участващите 27 отбора, обаче, успя да се включи в състезанието. Всяка капсула трябва да премине пред серия тестове, за да се потвърди сигурността на съоръжението.

Само три отбора преминаха през всички мерки и получиха шанс да реализират това, за което са работили от повече от година.

Немският отбор "Вар" от техническия университет в Мюнхен взе решението да изключи магнитите на капсулата си, за да намали триенето и спечели наградата за най-бърз пробег.

Холандците от технологичния университет "Делфт", които наблегнаха на цялостния дизайн не успяха да стигнат до самия финал, но получиха най-висок общ резултат.

Отборът от Масачузетския технологичен факултет пък взе наградата за сигурност и надеждност.

Въпреки, че технологията все още се разработва, "Спейс-Екс" вече планира второ състезание през лятото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече полети между Москва и морските ни летища
Повече полети между Москва и морските ни летища
Зимата постепенно ще отстъпи на пролетта в края на февруари
Зимата постепенно ще отстъпи на пролетта в края на февруари