НОВИНИ

Китайските астронавти вече са на борда на "Тянгун-2"

Китайските тайконавти Цзин Хайпън и Чън Дун успешно преминаха в орбиталния модул "Тянгун-2", където ще работят в продължение на 30 дни

bnt avatar logo
от БТА
09:46, 19.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още
китайските астронавти вече борда тянгун

Космическият кораб "Шънчжоу-11" с двама космонавти на борда извърши успешно скачване с по-рано изстреляния в орбита лабораторен модул "Тянгун-2". Скачването е преминало в автоматичен режим на височина 393 километра над Земята.

Космическият кораб "Шънчжоу-11" стартира в понеделник с помощта на ракетата-носител "Чанчжън -23Ф" от космодрума Цзюцюан в северозападната провинция Гансу. Това е шестият китайски пилотиран кораб. Неговото скачване с орбиталния модул се счита за ключово елемент от създаването на действаща орбитална станция под флага на КНР.

Основната задача на китайските астронавти е провеждането на редица научни и приложни експерименти в условията на космоса. Сред научното оборудване, с което те ще работят, фигурира високочувствителен детектор на гама-излъчвания, разработен съвместно от китайски инженери и специалисти от Европейската космическа агенция. Експериментите включват и отглеждането на растения в условия на микрогравитация. Обект на изследвания ще станат и самите астронавти, като ще бъде проучено влиянието на безтегловността върху сърдечносъдовата им система.
След завръщането на екипажа на Земята орбиталният модул ще продължи работата си в автоматичен режим. Разчетният срок на неговото функциониране е две години

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бан Ки-мун очаква дипломатическа победа за Кипър
Бан Ки-мун очаква дипломатическа победа за Кипър
Парламентът ще обсъди промени в Закона за акцизите и данъчните складове
Парламентът ще обсъди промени в Закона за акцизите и данъчните складове