НОВИНИ

Клаус Йоханис се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей

Румънският президент Клаус Йоханис прие днес в президентския дворец Котрочени Вселенския патриарх и архиепископ на Константинопол Вартоломей Първи и главата на Румънската православна църква патриарх Даниел, съобщава Медиафакс.

bnt avatar logo
от БТА
13:53, 24.11.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
клаус йоханис срещна вселенския патриарх вартоломей

Посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в Румъния е свързано с церемонията по освещаването на катедралата "Спасението на народа" в Букурещ утре. В съобщение на президентската администрация се уточнява, че държавният глава няма да присъства на церемонията, на която се очаква да има 2000 официални гости в храма, а около 30 000 вярващи ще могат да проследят Светата литургия на големи екрани, поставени отвън.

"Освещаването на катедралата "Спасението на народа" представлява за православните вярващи в страната и чужбина един празник с особен исторически и символичен заряд. Участието на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей Първи, заедно с йерарси на сестринските православни църкви, показва дълбоката връзка, която ни обединява в духа на вярата и християнските ценности, които Църквата възпитава в обществото", се посочва в съобщението.

Държавният глава отбелязва, че "издигането на Националната катедрала беше възможно благодарение на трайните усилия на Румънската православна църква и на вярващите. Този молитвен храм ни събира в един от най-важните моменти за румънския народ: отбелязването на стогодишнината от Великото обединение".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 25 души загинаха, след като автобус падна в канал в Южна Индия
Най-малко 25 души загинаха, след като автобус падна в канал в Южна Индия
Илияна Йотова: Нуждаем се от повече духовна близост в този скаран свят
Илияна Йотова: Нуждаем се от повече духовна близост в този скаран свят