"Климат" е дума на годината в Полша за 2019 г.

"Климат" е дума на годината в Полша за 2019 г., сочи изследване на преподаватели в университета във Варшава.Според оценките в различни анкети, на второ място се нарежда съкращението „ЛГБТ“, а на трето - терминът „феминистка“. За девети път Институтът за полски език към Варшавския университет прави своя статистика за най-популярната дума в страната. Журито се състои от известни лингвисти.

от БГНЕС
10:40, 05.01.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
климат дума годината полша 2019

В коментар, публикуван на официалния уебсайт на проекта, професор Йежи Бартмински казва, че „климатът е въздух, вятър, вода, слънце - всичко, което е необходимо за живота. Но изведнъж всичко се променя: тропическа жега през юни, 15 градуса по Целзий през декември, сняг само на снимките". "Трагедията на този свят наближава с огромни темпове, и вече е на прага на вратата ни", допълва той.

Професор Катажина Клосинская обясни присъствието на абревиатурата "ЛГБТ" в челната тройка като публична дискусия за правата на хората, които считат себе си за членове на нетрадиционна сексуална ориентация.

"В Полша ЛГБТ-хората се въвличат в идеологическа дискусия и се превръща в инструмент за политически спорове. Някои го свързват със съществителното "идеология", като по този начин го лишават от човешкото му измерение“, каза тя.

Едновременно с избора на думата на годината, езиковедите проведоха подобно проучване сред интернет потребителите. При гласуване в интернет участниците можеха да избират от няколко предложени думи, които най-често се появяват в медиите, както и да предложат свои възможности. В резултат на това думата „ЛГБТ“ спечели. Второто най-популярно място беше „климат“, а третото „тротинетка“.

34 хиляди души взеха участие в гласуването в интернет. Десетте най-популярни думи също включваха „независимост“, „педофилия“, „смог“, „Brexit“, „равенство“ и „омраза“.

През 2018 г. в Полша най-важната дума на годината беше „конституция“, през 2017 г. - „гора“, а през 2016 г. - „трибунал“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приятели потвърдиха самоличността на един от моряците, изчезнали в Норвежко море
Приятели потвърдиха самоличността на един от моряците, изчезнали в Норвежко море
Гръцките власти ограничиха движението и през ГКПП Маказа и Ивайловград
Гръцките власти ограничиха движението и през ГКПП "Маказа" и "Ивайловград"