НОВИНИ

Командирът на ВМС: Няма място за притеснения за сигурността на морската граница

В момента няма място за притеснения за сигурността на морската ни граница, каза днес командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Митко Петев, който участва в международната конференция "Стратегия на НАТО за сигурността в Черноморския регион".

bnt avatar logo
от БТА: Архив
16:30, 28.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
командирът вмс притеснения сигурността морската граница

Форумът, който се провежда с подкрепата на дирекция "Публична дипломация" на Алианса, е организиран от Атлантическия клуб в България съвместно с фондация "Ханс Зайдел", "АФСЕА Варна" и Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".

Факт е, че има засилен имиграционен натиск по море, посочи Петев. Той припомни, че ВМС имат допълнителни ангажименти по оказване съдействие на Гранична полиция за охраната на държавната граница. Има разработен план, следваме неговите препоръки и всички опити за преминаване на мигранти са пресечени своевременно, посочи Петев. Той подчерта, че за военния флот е много важно сега, когато е факт засиленият контрол на зелената граница, да не позволи да се създаде впечатлението, че по море е по-лесно.

Морето е най-добрата среда за хибридните заплахи, каза още Петев. По думите му в тази среда могат да бъдат прилагани хибридни стратегии за достигане до национални интереси или пък до интереси на групи, които не са свързани с държавата. Петев посочи, че факторите, които определят тази особеност на морската среда, са свързани най-вече с особеността на юрисдикцията. В морето няма точно определени граници, освен това има изключения за търговските кораби, посочи контраадмиралът.

Използването на природните богатства в морето също е с особен статут, допълни Петев и посочи, че трябва да се направи всичко възможно да се гарантира върховенството на българското законодателство в изключителната икономическа зона на страната. Това може да стане само със силни ВМС, тъй като в 85 % от морските пространства на България защитата на суверенитета няма алтернатива освен с военния флот, обобщи контраадмиралът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелените площи в парк Бедечка ще бъдат запазени максимално
Зелените площи в парк "Бедечка" ще бъдат запазени максимално
Деца и животни вече общуват свободно във Варненския зоопарк
Деца и животни вече общуват свободно във Варненския зоопарк