Комисия от Фонд "Земеделие" ще оценява щетите от градушката

По разпореждане на премиера Бойко Борисов комисия от Фонд "Земеделие" започна да описва щетите от вчерашната градушка, която изцяло съсипа реколтата в плевенското село Българене.

от БНТ
11:27, 07.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Земеделският министър Румен Порожанов огледа пострадалите площи.Той обясни, че край Българене няма градозащитни площадки, докато в други райони щетите са предотвратени, защото са изстреляни много ракети. Порожанов напомни, че предложение в закона за борба с градушките предвижда самолетeн способ за третиране, който ще покрие цялата страна, а не една трета както сега. Той потвърди думите на премиера, че на пострадалите с частни дворове ще бъде изплатена помощ де минимис според оценката на щетите.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: На земеделските стопани на полето, да го кажа, правим оценка на база оценките на пропадналите площи, по най-бързия начин ще организираме изплащането на до 80 процента от разходите. Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи и т.н. - по технологична карта. Включително ще видим и нашите институти към Селскостопанска академия, които са производители на семена, да доставим семена и впоследствие, вече след като се получи помощта, те да бъдат разплатени.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Освободиха задържаните в Мианмар журналисти на Ройтерс
Освободиха задържаните в Мианмар журналисти на "Ройтерс"
Юнкер представя програмата на срещата на върха на ЕС в Сибиу
Юнкер представя програмата на срещата на върха на ЕС в Сибиу