НОВИНИ

Kонфликт между траурните агенции и общинската администрация в Сливен

В Сливен назрява конфликт между траурните агенции и общинската администрация. Причина за това е готвена промяна на наредба, според която предстои драстично да поскъпнат траурните обреди. Изпълнителите на услугата твърдят, че ако бъде приета наредбата, ще се създадат условия за корупционни практики. Траурните агенции се обърнаха с отворено писмо протест към медиите по този повод. Кореспондентите ни в Сливен Веселин Цветанов и Зоран Петров събраха коментарите на всички страни по казуса.

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 10.12.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

На територията на Сливен съществуват три гробищни парка. От 14 години изкопаването на ново гробно място е безплатно за гражданите.

Веселина Казакова - управител на ОП "Озеленяване", Сливен: Това, което в момента се предлага в ОБС, е да се въведе услуга разкопаване и зариване на нов гроб, която да бъде 90 лв., като в предложението е включени и намаляване на цената за разкопаване на стар гроб, която към момента е 90 лв. Тя ще стане - 70.

Общинарите мотивират това предложение с непрекъснатото разрастване на гробищните паркове. По техни данни от 2009 г. досега община Сливен е платила над 3 милиона лева за тази цел. Общинската администрация настоява този процес да бъде ограничен.

Стефан Радев - кмет на Сливен: Развитието на тези гробищни паркове се извършва основно, като се създават нови и нови територии се завземат. Земеделска земя се превръща в част от гробищните паркове. Трябва да кажем, че това е едно много скъпо мероприятие.

Местните управляващи не отбелязаха факта, че тлеенето на останките има срок. За Сливен той е между 8 и 15 години. И ако той не е изтекъл, хората ще бъдат принудени да плащат за ново място, както се случва в повечето случаи.

Пепа Данева - управител на траурна агенция: Скоро също имахме случай. 14 години бяха минали, откакто е погребан предния човек и няма как да се отвори гробът. И какво правим? Отива се на нов гроб. Ето, това е причината. А не, че хората искат да ползват нов гроб.

Към този момент администрацията не разполага с информация за броя на изоставените гробни места, които биха могли да се ползват. Не са правени и сметки колко ще спечели общината от новата такса. Но оттам твърдят, че парите ще се влагат в благоустрояването на гробищните паркове. В протеста си траурните агенции посочиха и друг факт.

Ако бъде приета тази наредба, то директорът на ОП "Озеленяване и гробищни паркове", ще има правото еднолично да решава кои фирми да работят на гробищните паркове.

Директорът на Общинското предприятие отрече това твърдение, въпреки че то е вписано в проектонаредбата.

Веселина Казакова - управител на ОП "Озеленяване": Аз не виждам някакви притеснения по отношение на тези изисквания и на този проблем, който те поставят. Няма как еднолично, който и да е директор да взема решения, при условие, че те отговарят на условията.

Докато се подготвяше репортажът, проектът за новата наредба беше променен няколко пъти. Но все така остава разрешителният режим за фирмите.

БНТ: Опасявате ли се от корупционни практики?

Пепа Данева - управител на траурна агенция: Абсолютно. Да. Да. Открито го казвам - да. Не може еднолично директор на Общинско предприятие, което както казах, не представлява... Не е по закон регистрирано като търговец, като институция... ОП изземва функциите на абсолютно всички институции в държавата ни.

По данни на траурните агенции в Сливен масово се поръчват възможно най-евтините тъжни обреди. Те струват между 200 и 400 лева. А дали хората ще трябва да плащат още 90 лева, ще се произнесе Общинският съвет на 14 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече са станали доброволците в Кухнята за бедни в Благоевград
Повече са станали доброволците в Кухнята за бедни в Благоевград
Как се организира ски училище?
Как се организира ски училище?