НОВИНИ

Кораби от НАТО акостираха във Варна за съвместно плаване

Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО акостираха във Варна. Военните плавателни съдове са от Германия, Румъния, Турция и България. От 1 до 8 март те ще участват в българо-румънско учение „Посейдон" в Констанца.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
19:01, 23.02.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Целта на учението е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили, както и да допринесе за сигурността в Черно море.

От българска страна в съвместното плаване участва кораба „Цибър". Той е зачислен в състава на Военноморските сили през 2009 година и е най-модерния кораб в армията.

Освен за търсене и неутрализиране на мини, кораба е предназначен и за спасителни операции на други плавателни съдове, самолети и бедстващи хора.

;

Корабите на Алианса са отворени за посещение от граждани. Въпреки лошото време желаещи не липсват.

Методи Илиев: Искахме да видим и да направим сравнение с корабите на другите държави, които сега са ни съюзници. Просто каква е съвременната техника.

От съображения за сигурност всеки, който желае да разгледа, корабите минава щателна проверка от служители на „Военна полиция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна международното изложение „Световно образование“
Започна международното изложение „Световно образование“
Възстановено е движението на влакове по направлението София - Мездра
Възстановено е движението на влакове по направлението София - Мездра