НОВИНИ

Кой е бащата на кубинската революция Фидел Кастро (ГАЛЕРИЯ)

Фидел Кастро, който почина снощи на 90-годишна възраст, е роден на 13 август 1926 г. в Биран, провинция Ориенте, в семейството на едър земевладелец.

bnt avatar logo
от БТА
10:20, 26.11.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
бащата кубинската революция фидел кастро галерия

През 1949 г. завършва Юридическия факултет в Хавана. На 26 юли 1953 година, начело на група млади патриоти, организира нападението на казармата "Монкада" в Сантяго де Куба, за което е арестуван и осъден на 15 години затвор. От затвора е освободен през май 1955 г. Емигрира в Мексико.

На 2 декември 1956 г. ръководи десанта на въоръжен отряд от патриоти, които слизат от кораба "Гранма" в провинция Ориенте и образуват ядрото на революционна партизанска армия, която взима властта на 1 януари 1959 година. От тази дата Фидел Кастро е несменяем лидер на Кубинската революция.

;

През 1961 г. той провъзгласява социалистическия характер на революцията и е един от инициаторите за създаването на Кубинската комунистическа партия (3 октомври 1965). Избран е за първи секретар на ЦК на партията. От 3 декември 1976 г. Фидел Кастро е председател на Държавния съвет и министър-председател на Куба.

На 1 август 2006 г. предава временно на брат си - армейски генерал Раул Кастро Рус, постовете председател на Държавния съвет и председател на Министерския съвет първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия и главнокомандващ Революционните въоръжени сили, тъй като претърпява тежка коремна операция на 31 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улица на храните в Копенхаген представя ястия от цял свят
"Улица на храните" в Копенхаген представя ястия от цял свят
Почина скандалният фотограф Дейвид Хамилтън
Почина скандалният фотограф Дейвид Хамилтън