НОВИНИ

Фидел Кастро: Куба няма нужда от подарък от САЩ

"За малко да получим инфаркт като слушахме думите на американския президент", пише още Фидел Кастро в писмо, публикувано във вестник "Гранма".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:08, 28.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Фидел Кастро публикува писмо ,седмица след историческото посещение на американския президент в Куба. Писмото е в официалния вестник " Гранма". В него Лидер Максимо заявява, че въпреки визитата на Обама на острова, Куба няма да забрави миналите конфронтации със САЩ.

"Способни сме да произвеждаме материални богатства ,от които имаме нужда, благодарение на усилията и интелигентността на нашия народ.Няма нужда империята да на прави подаръци за каквото и да било", пише 89 годишният Фидел Кастро.

Бащата на кубинската революция иронизира " сладникавите думи ", произнесени от Барак Обама,в речта му в Хавана, миналата седмица.

"За малко да получим инфаркт като слушахме думите на американския президент", пише още Фидел Кастро и припомня многобройните спорни въпроси между двете страни въпреки впечатляващото сближаване между Барак Обама и Раул Кастро през декември 2014 година.

По време на речта си в Хавана на 22 март, американският президент призова карибската държава "да погребе последната останка от Студената война" преди да пледира в полза на публичните свободи в Куба като се въздържа да поиска" да налага промени в Куба".

"Моето скромно предложение е той да премисли и да не се опитва да изработва теории за кубинската политика", пише Фидел Кастро като припомня младостта на Обама, роден през 1961 година, когато е кулминацията на напрежението между Вашингтон и Хавана.

На 13 август Фидел Кастро ще навърши 90 години. Той не се е появявал на публично място от юли 2015 година, но медиите редовно отразяват със снимки посещението на чуждестранни лидери в дома му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата организация на движение в София заради строежа на метрото
Новата организация на движение в София заради строежа на метрото
Интерес към редки породи животни в Пиринския край
Интерес към редки породи животни в Пиринския край