Единствената в света порода кози, отглеждани само за месо, се развъжда в стопанство в пловдивското село Устина. Месото на южноафриканските кози "Боер" е признато по света заради своите вкусови и диетични качества. Породата бързо се приспособява и към родните климатични условия, потвърждава успешният разплод на животните в единствената в България ферма за кози "Боер".
160 екземляра от породата "Боер" са гордост за фермата в Устина, където ги отглеждат от края на 2014 година. По проект бройката им трябва да нарасне до 300.
"Козите се характеризират с перфектното си месо, което е с изключително ниско количество на наситени мазнини. Много по-малко от месото на пилето. Като количество протеин има по-голямо съдържание от телешкото месо. Изключително диетично и хранително е месото", обясни зооинженерът Адриян Андреев.
Освен това няма и помен от типичната за козето месо миризма, която за много хора е причина да го избягват. По показателя „жива маса“ козите "Боер" също се отличават видимо - женските порастват до 80-100 килограма, а мъжкарите достигат до 140. Среднодневният прираст при яретата е 200-300 грама, при интензивно хранене – до 400 грама. В същото време за отглеждането си тези животни нямат никакви по-особени претенции.
"През лятото козите излизат на паша, както тези, които са познати в България. Зимата – в оборно отглеждане, като се хранят на хранителна пътека", разказа Адриян Андреев.
Женските най-често раждат по две ярета, периодично се появяват и тризнаци, така отчетената им досега плодовитост е над 180%. Обикновено сред представителите на породата няма тежки характери, послушни са и имат висок за вида си интелект, изреждат още предимства стопаните на породата "Боер".