НОВИНИ

Кубински жест към Барак Обама

Куба разреши на седмина дисиденти еднократно пътуване в чужбина, дни преди посещението на Барак Обама в Хавана.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:19, 26.02.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света
кубински жест барак обама

Очаква се американският президент да посети Куба на 21 и 22 март.Обама беше поискал да се срещне с кубински дисиденти по време на визитата , но засега това не е предвидено.Критиците на отварянето му към бившия враг от Студената война смятат,че Обама е получил твърде малко в замяна на възстановяването на дипломатическите връзки през декемри 2014 година. Тогава Хавана освободи 53 души, смятани от Вашингтон за политически затворници, но продължи с арестите.

Сега седмина опозиционери на режима на Кастро получиха разрешение да пътуват в чужбина. Те изтърпяват наказанието си извън затвора , под гаранция и ще продължат да са в същото положение след като се върнат в родината си. На четирима други тази възможност е била отказана.Дисидентите са били повикани в кубинското министерство на вътрешните работи.

" Изглежда това е някакъв вид подарък, който искат да поднесат на Обам, но в действителност няма нищо конкретно, защото когато се върнем обратно, попадаме отново в юридическия лабиринт", каза един от дисидентите Марта БеатрисРоке.

Според кубинската комисия за човешки права и национално помирение, над 700 души са били задържани за кратко всеки месец от 2015 година.

Хавана смята за опоненти, млацинство , което е загубило легитимността си като е приело индиректно финансиране от американското правителство.

11 дисиденти са част от задържаните 75 души по време на така наречената "Черна пролет" , през март 2003 година. Тогава кубинското правителство арестува хората по обвинение ,че са агенти на САЩ и им издаде многогодишни присъди лишаване от свобода.Много от арестуваните са работили за така наречения проект Варела -гражданска инициатива от 1998 година за реформи в Куба, на името на религиозния лидер Феликс Варела. С посредничеството на кубинската католическа църква и Испания, всички 75 затворници бяха освободени при условие , че напуснат Куба. 11 обаче отказаха и останаха в родината си. Те изтърпяват присъдите си, които са от 18 до 25 години, извън затвора, при определени условия.

Хосе Даниел Ферер е от тези, на които пътуване извън Куба не беше разрешено. Той е председател на Патриотичния съюз на Куба,който наброява 3 000 членове.Това го прави най-голямата дисидентска група в Куба. Ферер казва, че "според режима седмината се държат добре, а четиримата не, нещо което ние отричаме".

Хавана не коментира въпроси, свързани с правосъдието.

През 2003 година Европейският съюз наложи санкции на Куба заради нарушаването на човешките права. Санкциите бяха отменени през 2008 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни мерки за бежанците в Гърция
Извънредни мерки за бежанците в Гърция
Италия арестува македонец, набирал хора за ИД
Италия арестува македонец, набирал хора за ИД