НОВИНИ

В Либия празнуват 5 години от революцията срещу Кадафи

Хиляди либийци, носещи национални знамена, се събраха днес в Триполи, за да отбележат при засилени мерки за сигурност петата годишнина от революцията срещу диктатора Муамар Кадафи. "Въпреки всичко, което става в момента в страната ни, това е ден на радост", заяви Абдел Баки, дошъл на Площада на мъчениците със семейството си.

bnt avatar logo
от БТА
21:58, 17.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
либия празнуват години революцията кадафи

Преди пет години, на 17 февруари 2011 г., започна безпрецедентно протестно движение срещу режима на Кадафи след успеха на Арабската пролет в съседните Египет и Тунис. След осем месеца на боеве и намеса на НАТО, диктаторът беше убит на 20 октомври. Три дни по-късно беше обявено освобождението на страната.

Оттогава Либия е обхваната от кризи. Страната е жертва на вакуума във властта и липсата на сигурност. Икономиката ѝ, която се базира на петрола, е парализирана от конфликтите между двете съперничещи си правителства, защитавани от свои въоръжени сили.

Специалният пратеник на ООН за Либия Мартин Коблер се опитва да обедини двата лагера около правителство на националното единство. Той призна днес, че все още е необходима много работа, за да се постигнат целите на либийската революция. "Нека този случай да отбележи началото на "революция на волята" срещу разделението и за единство на страната и на нейните жители", призова той.

Животът става все по-труден за много либийци поради икономическия срив и липсата на сигурност, отбелязва АФП. Те се страхуват също, че джихадистите от "Ислямска държава" може да разпространят влиянието си отвъд Сирт, на 450 километра източно от Триполи.

На 1000 километра от столицата, в "люлката на сирийската революция" Бенгази, празненствата далеч не са толкова приповдигнати. От две години насам градът е разкъсван от ожесточени боеве между силите, лоялни на международно признатото правителство и въоръжени групи, включително ислямистки организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Земетресение с магнитуд 6,2 край бреговете  на Индонезия
​Земетресение с магнитуд 6,2 край бреговете на Индонезия
Рекордни за последните 70 години снеговалежи в Канада
Рекордни за последните 70 години снеговалежи в Канада