НОВИНИ

Лукашенко разкритикува Русия за въведените гранични проверки в три района

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разкритикува днес решението на Русия да въведе проверки по границата между двете страни, които са част от един и същи митнически съюз, предаде Франс прес. Това решение Русия взе малко след като Беларус отмени визите за 80 страни.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:25, 03.02.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света
лукашенко разкритикува русия въведените гранични проверки три района

В края на януари Федералната служба за сигурност /ФСС/ на Русия обяви, че е въвела проверки в три гранични района с Беларус, за да "създаде необходимите услови за гарантиране на сигурността на границата".

Решението на ФСС бе взето едва три седмици, след като президентът Лукашенко реши да премахне визовия режим за гражданите на 80 страни, сред които всички страни членки от ЕС, САЩ и Япония, ако техният престой в Беларус не превишава пет дни.

"Как това може да бъде заплаха за националната сигурност на Русия?", каза днес Лукашенко. "Ние имаме правото да взимаме такова решение. Ние сме суверенна и независима страна", допълни той.

Проверките по границата между Беларус и Русия бяха отменени през 90-те години, когато двете страни подписаха споразумение за тяхната политическа и икономическа интеграция.

Пресслужбата на Кремъл обясни, че проверките по границите са "необходими, за да регламентират визитите на гражданите на трети страни в граничните райони" и че те няма да имат "никакви последици" върху пътуванията на руски и беларуски граждани.

"Русия винаги е оказвала важна икономическа и политическа помощ на Беларус и продължава да го прави предвид особения характер на нашите отношения на съюзници", припомни пресслужбата на Кремъл. Минск остава много зависим от въглеводородите и заемите от Москва, припомня Франс прес.

Критиките срещу руското решение за проверките по границата Лукашенко отправи на продължила седем часа пресконференция, допълва Ройтерс.

Агенцията припомня, че Беларус вече каза, че не е бил предупреден за плановете на Русия за създаването на трите гранични зони.

"Каква е тази 30-километрова гранична зона? Това ми прилича на политическа атака", каза днес Лукашенко. Той добави, че както изглежда Москва се подиграва с двустранните споразумения, които са в сила.

На пресконференцията беларуският президент каза също така, че Москва е заплашила да намали петролните доставки за Минск.

"Русия е обезпокоена, че Беларус може да се обърне към Запада", заяви Лукашенко.

Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като Лукашенко разкритикува анексия на Крим през 2014 г. и каза, че според него това е лош прецедент. Оттогава двете страни спорят за цената на руския газ и Москва съкрати петролните доставки за Беларус. Руските усилия да увеличи военното си присъствие в Беларус също не доведоха до нищо, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийско карате със свободен достъп в зала Арена Армеец
Олимпийско карате със свободен достъп в зала Арена Армеец
Нападателят с мачете пред Лувъра е египтянин, сочат първоначални данни
Нападателят с мачете пред Лувъра е египтянин, сочат първоначални данни