НОВИНИ

Магията на Камино: Хиляди хора изминават стотици километри пеша

С всяка година расте броят на хората, който изминават най-стария поклоннически път - Камино, водени от различни подбуди - все по-рядко по религиозни причини и все по-често заради туризъм, спорт и най-вече, за да преоткрият себе си, изминавайки стотици километри пеша. Тази година се очаква 300 хиляди души да получат пилигримски свидетелства, че са изминали пътя на Свети Яков.

bnt avatar logo
от Геновева Радева
12:43, 05.08.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

От хълма Монте де Гозо пилигримите, които вървят по най-популярния - Френския път, за първи път виждат своята крайна цел - катедралата на Сантяго де Компостела. След изминати почти 780 км и само след по-малко от час пеша те най-после са на мястото, където са положени мощите на Свети Яков.

След 9 часа сутринта до около 12 на обяд от всички страни на площада в града прииждат пилигрими. Ако в края на 70-те години на миналия век по около 70 души на година са изминавали най-стария поклоннически път, сега през лятото те са по 1000 на ден. Малцина са тези, които минават пътя на кон, малко повече с велосипед, а почти всички пеша - по около 25 км на ден.

- Много е емоционално, понеже беше много трудно, но в крайна сметка сме тук, всички заедно.

Легендата разказва, че Камино следва Млечния път и е зареден с енергията на звездите. Пътят като че ли сам те дърпа, води към катедралата, а всъщност е път някъде дълбоко в теб. Казват, че минеш ли го веднъж, се връщаш отново.

Хуан, Испания: Ние вървяхме само 5 дни, но чувството е страхотно. Преди 6 години минах целия път. Камино де Сантяго е опит, променя живота ти. Ти си мислиш,че всичко е същото, но в крайна сметка си много променен.

И Щерияна минава Камино отново, този път по Португалския път.

Щерияна: Беше изпълнено с много преживявания, опознаване и на нас самите. Камино е любов, обич и честно казано се чувствам натъжена, че приключва за мен.
Андреа, Швейцария: Вървиш и се бориш. Камино е любов, да, и приятелство. Когато тя си нарани крака, го усетих много силно.
Лин, Швейцария: Един приятел, който срещнах на първото Камино казваше: "Когато чувстваш болка в цялото си тяло, това е свързано и с това, което става в душата ти..."

Камино е магия. Идеята се ражда в душата, а първата стъпка започва от дома. През целия път Андреа носи в раницата и годежен пръстен за Лин. Тук, на площада, това все още е тайна, но той вече е повече от сигурен, че това е неговото момиче. По пътя опознаваш най-добре другия и себе си. Защото най-важното на Камино са хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП се разграничава от Бенчо Бенчев и настоява да напусне ОбС на Бургас
БСП се разграничава от Бенчо Бенчев и настоява да напусне ОбС на Бургас
Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в местността Предел
Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в местността "Предел"