НОВИНИ

Македонският премиер посети Турция

Според турския премиер Бинали Йълдъръм не е правилно една държава да нарежда на друга какво да бъде официалното ѝ име. Йълдъръм направи изказването по време на посещението на македонския премиер Зоран Заев в Анкара.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:32, 12.02.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Турция и Македония са свързани по братски, няма разлика между Анкара и Скопие, турците никога няма да изоставят македонските си братя - думи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който дори е стигал в изказванията си до твърдение, че няма да позволи промяна в името на Република Македония.

Посещението на Зоран Заев в Турция идва в момент, когато Атина и Скопие навлиза в активна фаза на преговори за разрешаване на дългогодишния спор за името на Република Македония. Не случайно и именно тази тема беше в центъра на разговорите между Зоран Заев и турския му колега Бинали Йълдъръм.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Името на една държава не трябва да бъде определяно от друга страна. Не е правилно. но въпреки всичко най-голямото ни желание е диспутът с Гърция да бъде разрешен по приятелски.
;

Зоран Заев от своя страна изрази пълна подкрепа за турските власти и действията им след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 година.

Зоран Заев, премиер на Македония: С голяма загриженост следим трагичните събития от 15 юли 2016 г. Обсъдихме опита държавен удар и поддържаме демократично избраните институции на Република Турция.

По време на срещата Турция е подкрепила интеграцията на Македония в НАТО. Македонският премиер се среща днес и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Подготвени сме да създадем условия за навлизане на повече турски капитали, а компаниите могат да инвестират освободени от данъци в продължение на 10-години, увери Заев, който само преди дни се срещна с представители на турската компания ТАВ - концесионер на летището в Скопие и договори инвестиция от 45 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на най-добрия подарък за Свети Валентин
В търсене на най-добрия подарък за "Свети Валентин"
Покриха с боя монументална творба в Пловдив
Покриха с боя монументална творба в Пловдив