НОВИНИ

Макрон: Европейците да не забравят важността на падането на Берлинската стена

Френският президент Еманюел Макрон призова европейците да останат верни на стремежите на онези, които преди 30 години постигнаха падането на Берлинската стена.

bnt avatar logo
от Агенция "Фокус"
16:23, 09.11.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света
макрон европейците забравят важността падането берлинската стена

"Преди 30 години Берлинската стена не падна - тя беше съборена благодарение на смелостта на хиляди мъже и жени, пропити с духа на свободата", написа Макрон на своята страница в социалната мрежа „Туитър“ на френски и немски език. "Те проправиха пътя за обединението на Германия и единството на Европа. За да останем на висотата на смелостта им, ние трябва да останем верни на техните стремежи“.


Френският президент ще пристигне в Берлин в неделя, където ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента Франк-Валтер Щайнмайер.


От своя страна френският премиер Едуар Филип публикува видео съобщение на страницата си в „Туитър“, в което разказа за впечатленията от онези дни преди тридесет години. „Това беше истински празник“, спомня си премиерът. "Невероятно е това, че за много кратко време и по толкова мирен начин успяхме да постигнем падането на стената и обединението на Германия", подчерта той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима арестувани при антитерористична операция в Атина
Трима арестувани при антитерористична операция в Атина
Китай определи Помпео като егоист, готов да жертва интересите на партньорите си
Китай определи Помпео като егоист, готов да жертва интересите на партньорите си