НОВИНИ

Манюел Валс влиза в президентската надпревара на Франция

Френският премиер Манюел Валс ще обяви днес кандидатурата си за президентските избори през 2017 г., предаде Франс прес, като се позова на информация от кабинета му. Премиерът ще направи изявление в 18:30 ч. (19:30 ч. бълг. време) в кметството на Еври, предградие на Париж, където е бил кмет, се казва в изявление на канцеларията му. Източници от обкръжението му потвърдиха за АФП, че Валс ще обяви кандидатурата си за президент, което бе очаквано след отказа в четвъртък на президента Франсоа Оланд да се състезава за втори мандат.

bnt avatar logo
от БТА
09:31, 05.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
По света
манюел валс влиза президентската надпревара франция

Преди това държавният глава и Валс ще се срещнат като всеки понеделник на обяд в Елисейския дворец и ще обсъдят вероятното напускане на премиера, който бе назначен на този пост през март 2014 г. Според публикувана от в. "Журнал дю диманш" анкета премиерът е предпочитаната личност за кандидат-президент от Социалистическата партия сред левите симпатизанти.

На 22 и 29 януари ще се състоят организирани от Социалистическата партия първични избори. След това пътят пред кандидата на социалистите остава осеян с препятствия, защото той може да се окаже притиснат между лидера на радикалната левица Жан-Люк Меланшон и заелия по-центристка позиция бивш министър на икономиката Еманюел Макрон. И двамата отказват да се явят на първичните избори, отбелязва АФП.

Източници от обкръжението на Манюел Валс са уверени, че той ще подаде оставка от премиерския пост, за да се съсредоточи върху президентската си кандидатура. Сред вероятните му приемници се споменават няколко министри - на вътрешните работи Бернар Казньов, на отбраната Жан-Ив льо Дриан, на земеделието Стефан льо Фол, на здравеопазването Марисол Турен или на образованието Нажат Вало-Белкасем.

Левицата обаче е в изключително тежко състояние след мандата на Франсоа Оланд, който е с рекордно нисък рейтинг. Според проучванията на избирателните нагласи на втория тур на президентските избори през май ще се класират кандидатът на десницата Франсоа Фийон и лидерката на крайната десница Марин льо Пен, отбелязва Франс прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР с безалкохолни напитки се преобърна на магистрала Тракия
ТИР с безалкохолни напитки се преобърна на магистрала "Тракия"
Австрия след победата на Александер ван дер Белен
Австрия след победата на Александер ван дер Белен