Мария Габриел: Наблюдава се тенденция за все повече дезинформация на местно ниво

Благодарение на координирания подход, който успяхме да изградим на ниво ЕС, не станахме свидетели на голяма мащабна атака, свързана с дезинформация по време на евроизборите. Това заяви в студиото на Сутрешен блок на БНТ еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. За сметка на това виждаме, че тези които си служат с дезинформацията много развиват своите техники и започваме да наблюдаваме една тенденция за все повече съсредоточване върху кампании за дезинформация на местно ниво, визиращи общности от хора, което е много по-трудно и за намиране и противодействие, допълни тя.

от БНТ
09:14, 24.06.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Ще видим дали по-нататък това ще се превърне в голяма тенденция, каза Габриел и съобщи впечатляващи цифри.

За последните 5 месеца Google е премахнал над 3,39 млн. Yutube канала, които не отговарят на политиката им за спам или автентично съдържание. Facebook е премахнал над 2 млрд. фалшиви профила, чрез които се разпространява дезинформацията. А Twitter е премахнал над 77 млн.

"Виждаме колко е важно да се подобри тази политика за прозрачност и за спонсорираното съдържание, и за политическата реклама. Сега трябва да отидем по-надалеч и да навлезем към тематичните дезинформационни кампании", каза еврокомисарят.

"За мен има две неща, които искам да развия. Най-напред европейска мрежа от т.нар. доверени проверители на информация. Ние стартирахме през март, но за момента ги имаме само в 14 държави членки на ЕС на 11 езика. Все още има нужда да се подобри тази координация между платформите и данните, за да може т.нар. факт чекъри да вършат по-бързо своята работа заедно с научните изследователи и медиите", каза тя.

По думите на Мария Габриел Европейската група на регулаторите тепърва ще имат своята роля. За част от тях темата не е нова, но за други е непозната. За да могат да се намесят обаче имат нужда от ресурс. Наесен ще се идентифицират мерките, които може да се отиде и по-далеч.

По думите на Габриел ще продължат също всички инициативи, свързани с медийната грамотност.

По отношение на цифровата програма за Западните Балкани. Габриел заяви, че от 1 юли стартират намалените цени - историческо споразумение между 6-те партньори от региона. Продължава работата за гласовите обаждания и есемесите, където е даден един времеви срок от 3 години. Работи се в момента по киберсигурност. Има идея за създаване на регионална академия по киберсигурност. Вече има над 20 дигитални иновационни хъба, защото има необходимост да няма изтичане на мозъци на младите хора в региона, каза още Габриел.

"Би ми се искало тези пари, които успяхме да отделим по инвестиционния фонд за Западните Балкани, които са от порядъка на 30 млн. евро, сега да бъдат използвани за достъп до интернет на по-труднодостъпни региони - селските и отдалечените", каза още еврокомисарят по цифрова икономика и общество.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли
Ангел Джамбазки: Пендаровски направи добра стъпка
Ангел Джамбазки: Пендаровски направи добра стъпка