НОВИНИ

Мароканец стои зад атентатите в Брюксел и Париж

Белгиец от моракански произход е подготвял атентатите в Брюксел и Париж. Усама Атар, познат и като Абу Ахмат, се споменава в показанията на всички заловени досега джихадисти, свързани с двете терористични нападения. През последния месец властите в Белгия извършват обиски в жилищата на роднини на Атар, запорирани са и сметките му в страната. Смята се, че той в момента се намира в Сирия.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:12, 11.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Парламентарна комисия в Белгия, която разследва атентатите в Брюксел от 22 март миналата година, разполага с данни за ключовата роля на Усама Атар. Смята се, че той е и мозъкът зад серията от атентати в Париж на 13 ноември 2015 години. Той е бил разпознат на снимка от алжирски джихадшст, заловен от френските власти. Според разследващите в Белгия Атар е координирал двете нападения от Сирия.

32-годишният белгиец от марокански произход е роден в небезивестния квартал Мобелбек. Преди да се радикалирира е познат на полицията най-вече заради дребни кражби. През 2005 година той е заловен от американските части в Иран заради контрабанда с оръжие. Получава доживотна присъда и е изпратен в затвора Абу Гариб. Именно там се запознава с Абу Бакр Ал Багдади, наричан Халифа, който по-късно става лидер на групировката Ислямска държава.

Пред 2012 година Усама Атар е освободен от затвора по хуманитарни причини. Семейството му тогава твърди, че той е болен от рак и започва международна акция, в която се включват белгийското външно министерство и организацията Амнести интернешънъл. Американците го освобождават от затвора и той се прибира в Белгия. Диагнозата му се оказва фалшива, а няколко месеца след той отново изчезва от полезрението на властите.

Атар е братовчед на двамата братя терористи Ал Бакарди, които се взривиха миналата година в Завентем и в метростанцията Малбек. Брат му също беше заловен миналата година, няколко дни след атентатите в Брюксел, а по дрехите и лицето му бяха намерени следи от експлозиви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липсата на обучени кадри със средно образование спъва бизнеса
Липсата на обучени кадри със средно образование спъва бизнеса
Тротоарите и улиците в цялата страна са непочистени
Тротоарите и улиците в цялата страна са непочистени