НОВИНИ

Тръмп призна, че вероятно Русия е виновна за кибератаките срещу Хилари Клинтън

Доналд Тръмп призна, че вероятно Русия е виновна за кибератаките срещу кампанията на Хилари Клинтън, но отрече да има нещо общо с това. Също така остро критикува изтеклата вчера информация.Новоизбраният президент даде първата си голяма пресконференция откакто спечели изборите. Преди това обаче, в медийното пространство излязоха непотвърдени официално разузнавателни данни за руски компромати срещу него. Москва нарече твърденията безмислици, Тръмп ги определи като фалшиви новини.

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 11.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:38 мин.
По света
Доналд Тръмп - избран за президент на САЩ: "Това е фалшификат. Не се е случвало такова нещо. Наши противници се докопаха до него. Група противници - болни хора са го изфабрикували. Това е срамота!" Ако Путин харесва Доналд Тръмп, аз го приемам като актив, не като пасив. Отношенията ни с Русия са ужасни. Русия може да ни помогне в битката срещу "Ислямска държава", която между другото е рискована, защото настоящата администрация създаде групировката напускайки преждевременно региона. Не знам дали ще се разбираме с Владимир Путин. Надявам се, но има голям шанс това да не се случи.

Във въпросните документи България се споменава в последния меморандум от 16 декември 2016 г. В него става въпрос за среща на лице от екипа на Тръмп с представители на Кремъл в Прага след изборите. Целта е била да се договорят плащанията и прикриванията на тайните хакерски операции срещу опонента на Тръмп Хилари Клинтън. В този документ се казва, че е било решено т. нар. румънски хакери, за които се твърди, че не са само румънци, но и от съседните източноевропейски страни, да се оттеглят и Пловдив е назован като евентуално място за прикриване.

Информацията в документите е непотвърдена.


Тръмп обеща да бъде най-големият създател на нови работни места

Доналд Тръмп заяви още на първата си пресконференция след изборите, че ще бъде "най-големият създател на нови работни места, създаден някога от Бог".

Той приветства плановете на Фиат Крайслер (Fiat Chrysler) да прибави 2000 нови работни места в Мичиган и Охайо и отбеляза, че Фиат (Fiat) няма да строи завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, а вместо това ще инвестира в съществуващо предприятие в Мичиган и ще прибави 700 нови позиции.

Тръмп посочи, че ще последват нови съобщения за съдаване на работни места. "Надявам се, че Дженерал мотърс (General Motors) ще последва" този пример, допълни той.

Новоизбраният президент прибави, че иска да върне в Съединените щати прехвърлените в чужбина дейности на фарцевтичния сектор.

На пресконференцията Доналд Тръмп увери, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд Тръмп за периода на мандата му, обещавайки, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции.

Дъщеря му Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя Тръмп, уточни той.

Пред журналистите Тръмп посочи купчина документи на масата и каза, че е подписал прехвърлянето на целия контрол на синовете си.

Новоизбраният президент съобщи, че този уикенд е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.

Адвокат на компанията Тръмп организейшън (Trump Organization), пожелал анонимност, заяви че бизнесът на Тръмп ще продължи в Съединените щати, макар и не в чужбина, докато е президент, и че той ще отстъпи контрола над компанията.

Тръмп ще постави бизнес активите си в доверителен фонд и ще направи стъпки да се изолира от компанията си, каза адвокатът пред журналисти преди пресконференцията.

Това, изглежда, противоречи с предишно обещание на Тръмп, който увери в Туитър миналия месец, че няма да прави нови сделки, докато изпълнява президентската длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделците масово търсят разсад от билката безсмъртниче
Земеделците масово търсят разсад от билката безсмъртниче
Близалки с масло от канабис се продават във верига специализирани магазини
Близалки с масло от канабис се продават във верига специализирани магазини