Мароканската брегова охрана спаси над 360 нелегални мигранти в Средиземно море

Подразделения на бреговата охрана на Мароко, патрулиращи по средиземноморското крайбрежие, спасиха вчера 367 нелегални мигранти. Мнозинството от спасените са мигранти от субсахарска Африка, които възнамерявали да се доберат до Европа с лодки.

от БТА
09:48, 28.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
мароканската брегова охрана спаси 360 нелегални мигранти средиземно море

Сред мигрантите, на които моряците от мароканските кораби оказали помощ, имало жени и деца, отбелязват източниците. Лодките, с които се опитали да стигнат европейския бряг, били в лошо състояние.

"Всички спасени мигранти са транспортирани от Кралския морски флот на Мароко невредими до най-близките марокански пристанища", се казва в съобщението на МАП.

Мароко, което е отделено от Европа от Гибралтарския проток, вече много години е транзитна страна за нелегалните мигранти, опитващи се да се прехвърлят от страните от Северна и тропическа Африка към ЕС.

По мнение на мароканските власти активността на престъпните мрежи, занимаващи се с превоз на нелегални мигранти от кралството към ЕС, през 2018 г. съществено е нараснала. Потокът е насочен главно към Испания.

Подразделенията на Кралския морски флот на Мароко носят усилено дежурство, за да възпрепятстват прехвърлянето в Европа на нелегални мигранти, а също така им оказват и помощ, ако това се налага от ситуацията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Полицай бе убит при банков обир в Косово
Полицай бе убит при банков обир в Косово
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Амбициозни кинопроекти се готвят за новата година
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Амбициозни кинопроекти се готвят за новата година