НОВИНИ

"Марш на равенството" в подкрепа на украинските сексуални малцинства

Стотици представители на ЛГБТ-общността в Украйна и депутати от Върховната рада, както и евродепутатката Ребека Хармс, се включиха днес в шествие под наслов "Марш на равенството" в центъра на Киев, съобщи ТАСС. Според началника на столичната полиция Андрий Кришченко, цитиран от украински агенции, в проявата са взели участие около 3000 души. Участниците носеха плакати "Страна на свободните хора, бъди себе си", "В своя град няма никога от никого да се страхувам" и знамена с цветовете на дъгата, посочва ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:33, 17.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света
марш равенството подкрепа украинските сексуални малцинства

Стотици представители на ЛГБТ-общността в Украйна и депутати от Върховната рада, както и евродепутатката Ребека Хармс, се включиха днес в шествие под наслов "Марш на равенството" в центъра на Киев, съобщи ТАСС.

Според началника на столичната полиция Андрий Кришченко, цитиран от украински агенции, в проявата са взели участие около 3000 души.

Участниците носеха плакати "Страна на свободните хора, бъди себе си", "В своя град няма никога от никого да се страхувам" и знамена с цветовете на дъгата, посочва ТАСС.

Руската агенция описва и лозунгите на събрали се наблизо противници на "Марша" - "Закон за семействата, Украйна за семействата", "Не гласувай за човек, лоялен към ЛГБТ", "Не на безчестието за земята ни". Те скандирали освен това "Позор" и "Украйна не е Содом".

Украинската агенция УНН съобщи, че след сблъсъци преди проявата в Киев са били задържани 57 души. Според ТАСС става дума за националисти, опитали се да осуетят шествието. Ройтерс информира за 150 протестиращи срещу прайда, направили опит да блокират пътя на демонстрантите.

"Маршът на равенството" в Киев завърши без сериозни сблъсъци и инциденти, информира ТАСС.

"Всичко мина спокойно. С изключение на един сблъсък", уточни пред журналисти шефът на киевската полиция, цитиран от УНН.

Почти всички задържани са вече освободени след съставяне на административни протоколи срещу тях, а неколцина ще бъдат обвинени като застрашили здравето и живота на служители на реда, каза Кришченко.

Участниците в ЛГБТ-шествието още не са предоставили данни за пострадали. До момента има петима полицаи с изгаряния от сълзотворен газ и шестима пострадали граждани, също получили вече медицинска помощ, резюмира той.

Според Кришченко у задържани лица били открити флакони с газ и пиротехнически средства, които обаче те не сварили да използват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерите на Македония и Гърция и делегациите пристигнаха в Отешево
Премиерите на Македония и Гърция и делегациите пристигнаха в Отешево
Талибаните отказват да продължат примирието, дало надежди за мир в Афганистан
Талибаните отказват да продължат примирието, дало надежди за мир в Афганистан