Мащабен протест в защита на полицията в Хонконг

Хиляди демонстранти се събраха пред сградата на местния парламент в Хонконг – този път в подкрепа на полицията, която беше остро критикувана за употребата на сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи, съобщава АФП.

от БГНЕС
14:20, 30.06.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мащабен протест защита полицията хонконг

Огромното множество от хора, облечено в бели и сини дрехи, на практика показа дълбоките разделения във китайския финансов мегаполис, който преживява най-тежката си политическа криза от десетилетия.

През последния месец в Хонконг се проведоха два мащабни протеста, при които близо 2 милиона души се противопоставиха на закон за екстрадицията в Китай. Демонстрациите обаче бяха разтърсени от безпрецедентни сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне множеството – основно младежи, които бяха блокирали сградата на местния парламент.

Полицията нарече протеста бунт в опит да оправдае действията си, но опоненти обвиниха органите на реда в прекомерна употреба на сила и призоваха за независимо разследване. През последните две седмици централата на полицията в града беше окупирана на два пъти от разгневената тълпа.

Демонстрацията в неделя, в която за разлика от другите протести, се включиха предимно по-възрастни граждани, някои от които развяваха китайския флаг, е сравнително по-малко по мащаб от антиправителствените протести в началото на юни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Апартамент горя в София, две жени леко пострадаха
Апартамент горя в София, две жени леко пострадаха
Обсъждат програма за увеличение на възнагражденията в градския транспорт в София
Обсъждат програма за увеличение на възнагражденията в градския транспорт в София