НОВИНИ

Майка Тереза ще бъде обявена за светица през 2016 година

Покойната Майка Тереза от Калкута - носителка на Нобелова награда, посветила живота си на грижата за най-бедните - ще бъде обявена от Римокатолическата църква за светица на 4 септември 2016 г., съобщи днес Ватиканът, цитиран от световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
14:22, 18.12.2015
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Папа Франциск предприе стъпка към канонизирането й, като одобри указ, с който се признава второ чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога.
Конгрегацията по беатификацията (органът на Ватикана, който преценява дали има основания някой да бъде обявен за "блажен") призна за чудо необяснимото от научна гледна точка излекуване на 35-годишен бразилец от множество мозъчни тумори, станало благодарение на молитвите на Майка Тереза.

Признаването на извършено чудо е част от процедурата по канонизиране на светци в Католическата църква. През 2002 г. беше признато първото чудо на Майка Тереза, което проправи път към обявяването й за блажена, но процесът по канонизирането изисква да бъде признато и второ чудо. Майка Тереза е албанка, родена през 1910 г. в Скопие. Тя обаче работи главно в Индия, в Калкута, където през 1950 г. основава милосърдни мисии. През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир, а през 2003 г. папа Йоан-Павел Втори я обявява за блажена.

Майка Тереза почина на 5 септември 1997 г. на 87 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни вагони за Коледните и Новогодишните празници пуска БДЖ
Допълнителни вагони за Коледните и Новогодишните празници пуска БДЖ
Здравната каса дължи  близо 140 милиона лева  на чужди фондове
Здравната каса дължи близо 140 милиона лева на чужди фондове