НОВИНИ

Меркел и Льовен осъдиха наложените от Тръмп ограничения на миграцията

Германският канцлер Ангела Меркел и шведският премиер Стефан Льовен осъдиха ограниченията на миграцията, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. "Борбата с тероризма не оправдава подобни общи действия срещу конкретни страни и хора от определена религия", подчерта Меркел на съвместна пресконференция с Льовен в Стокхолм. Шведският премиер от своя страна определи решението на американския президент като контрапродуктивно и напълно неприемливо.

меркел льовен осъдиха наложените тръмп ограничения миграцията
bnt avatar logo
от БНТ
22:08, 31.01.2017
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Льовен и Меркел добавиха, че ще искат допълнителна информация как подобни действия ще засегнат шведите и германците, имащи двойно гражданство, едно от които на някоя от засегнатите от мярката седем държави с преобладаващо мюсюлманско население. Германия и Швеция са сред страните от ЕС, приели най-много мигранти през последните години, включително от Иран, Ирак, Сомалия и Сирия. Тези четири държави са засегнати от наложените от Тръмп ограничения, отбелязва ДПА.

Германският канцлер подчерта, че не възнамерява да се намесва в политиката на Европейската централна банка и държи на търговията "в честна конкуренция с всички останали" на световните пазари.

По-рано Питър Наваро, бъдещият ръководител на американския Национален съвет по въпросите на търговията, заяви, че Германия използва "силно подцененото" евро, за да експлоатира САЩ и европейските си партньори, писа в. "Файненшъл таймс".

Льовен и Меркел разговаряха преди предстоящата среща на високо равнище на ЕС в Малта, на която ще бъдат обсъдени миграцията и проблемите на бежанците. Германия и Швеция искат страните от съюза да поемат по-голяма част от тежестта на справянето с кризата, припомня ДПА. Двамата лидери заявиха, че ще си сътрудничат за намиране на практически решения в тази област.

Германският канцлер подчерта, че думите трябва да бъдат последвани от дела, и добави, че Малта се стреми да намери решение за мигрантите, които преминават през Средиземно море от Либия, стремейки се да достигнат Италия. Трябва да видим "как можем да помогнем за стабилизиране на ситуацията в Либия", заяви Меркел. Тя посочи, че един от вариантите е да се постигне споразумение с африканските страни, подобно на това с Турция, което да позволи връщането на кандидати за убежище.

Меркел и Льовен обсъдиха още създаването на работни места и Брекзита. И двамата подчертаха, че ЕС трябва да се съсредоточи върху собствените си планове, въпреки предстоящото напускане на Великобритания. Освен бежанската криза, Льовен посочи като предизвикателства пред блока необходимостта от борба с безработицата, климатичните промени и за подобряване на сигурността.

Преди срещата си с Льовен Меркел бе приета от шведския крал Карл Шестнадесети Густав и кралица Силвия, която е родом от Германия, отбелязва ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венецуела забрани сериал за Уго Чавес
Венецуела забрани сериал за Уго Чавес
В Референдум: Доходите на населението - основен приоритет според хората
В "Референдум": Доходите на населението - основен приоритет според хората