НОВИНИ

Как ще се охраняват тържествата в Брюксел, Париж и Берлин?

Турската полиция е заловила двама предполагаеми активисти на групировката "Ислямска държава", които се смята, че са планирали самоубийствени атентати по време на новогодишните тържества на две места в центъра на Анкара. Двамата са турски граждани, следени са от известно време. При операцията да ареста им в квартал Мамак са намерени и жилетки с експлозиви. Мохамед Карай на 27 и Саид Суати на 30 са двамата арестувани в Белгия за готвени новогодишни атентати в Брюксел. Какво още става известно днес за тях и как ще се охраняват тържествата утре в Брюксел, Праиж и Германия вижте в следващия репортаж.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:54, 30.12.2015
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Пазарният площад в Брюксел, където се посреща Нова година, и полицейски участък до него са били мишената на готвените атентати в града. Една от целите - възможно повече жертви полицаи. Следите на двамата арестувани водят до забранената фундаменталистка организация Шариат за Белгия и свързания с нея мотоклуб от Андерлехт Ездачи Камикадзе, който неведнъж е изразявал симпатии към "Ислямска държава". И двамата арестувани са членове на Ездачите.

Единият дори е техен шеф. Кървавият план за Нова година бил сътворен на сбирка на клуба на 25 ноември, твърди белгийската преса. Пак според нея, намерените при ареста военни униформи щели да служат за дегизиране на атентаторите.

В Брюксел очакват сто хиляди души на тържеството в центъра утре вечер.

Пропусквателният пункт ще е един, желаещите трябва да отидат на мястото по-рано, забранени са всякакви чанти, чаши, бутилки и остри предмети. Заря на площада ще има, но иначе пиратките и фойерверките са забранени, за да не се изнервя допълнително обстановката. Ресторантьори в Брюксел казват, че заради терористичната заплаха новогодишните резервации са намалели. Присъствието на военните обаче вдъхва увереност.

Деспина, германски турист: Всяка минута, на всяко място може да се случи нещо. Опитваме се да мислим позитивно и да живеем, както досега.

Ноемврийската кървава баня в Париж няма да отмени традиционното парти на Шанз-Елизе. Миналата година там се събраха 600 хиляди души. Сега ще има много повече войници, а зарята ще бъде заменена с пет-минутно шоу. Ще има много гигантски екрани, за да се избегне струпването около Триумфалната арка.

В Берлин също се грижат за сигурността на празника. Около Бранденбургската врата, където по традиция се посреща Новата година, охраната ще е по-строга.

На дневен ред в Германия обаче е друг проблем - файерверките и бежанците. В центровете за настаняване пиратките са забранени, за да не стане пожар. Въпросът е, че за обитателите празничната канонада на германците ще върне тежки спомени.

Торстен Найхус, Младежки център Хамбург: Ако идваш от военна зона и непрекъснато си чувал експлозии на бомби и изстрели, няма да ти е приятно, сигурно ще се изплашиш, особено децата.

Местните власти и неправителствени организации призовата германците да се съобразят с новите съседи

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индексът Оливие
Индексът "Оливие"
Предсказанията на перуанските шамани за 2016 година
Предсказанията на перуанските шамани за 2016 година