НОВИНИ

Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства е в София

Шейх Абдула бин Зайед ал-Нахаян се срещна с Българския премиер Бойко Борисов и с външния ни министър Екатерина Захариева. На срещите е договорено да бъде отворен канал за връзка между престолонаследника и българския премиер с основна цел развитие на взаимоотношенията и да се работи и за увеличаване на търговския обмен между двете държави. Днес в столицата ни беше открито посолство на Обединените арабски емирства.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:23, 14.06.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Държавата, която направи от пустинята градина, а от морето земя развива изключително много високите технологии. В тази сфера Обединените арабски емирства може да си партнират с България в ай ти сектора и проучванията за изкуствен интелект. Така Екатерина Захариева обясни конкретно как може да се задълбочат отношенията между двете страни и в други сфери - на икономиката, сигурността, туризма и земеделието. Двамата външни министри не са пропуснали и горещата тема за вчерашната атака срещу кораби в Оманския залив.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Ние дълбоко осъждаме и сме изключиктелно притеснени от нова ескалация на и този атентат върху двата кораба в Оманския залив само месец по-късно, преди месец имаше отново нападение срещу 4 кораба в Оманския залив.
;
шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян - министър на външните работи на Обединените арабски емирства: Става дума за акция по взривяване от вън, под нивото на водата и технологията, която е използвана, както и избора на момента, точният избор на целите, така че да не бъдат потопени и да не бъде излят петрол от тези кораби - всичко това са възможности, с които незаконните групировки не разполагат. Това е точна и прецизна операция, организирана от държава. Досега обаче не можем да кажем, че имаме достатъчно доказателства, които да сочат някоя определена държава.

Регионът, в който се намират е труден, каза още шейх Абдула - но това е регион с много ресурси, необходими на света и затова те биха искали потокът на газ и петрол да е постоянен и сигурен, за da е в полза на световната икономика. През следващата година шейх Абдула покани българската си колега на ЕКСПО 2020 в Дубай. В тази връзка е обсъдена възможността за създаване на директна самолетна линия, която да увеличи туристите от Обединените арабски емирства. В момента те са много малко - 1900 души през тази година, а през 2012 - са били едва 300.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да оцелее журналистиката? Отговор дава американският писател Ерик Уайнър
Как да оцелее журналистиката? Отговор дава американският писател Ерик Уайнър
ВКС отказа да пусне на свобода полицаите по делото „Чората“
ВКС отказа да пусне на свобода полицаите по делото „Чората“