НОВИНИ

ВКС отказа да пусне на свобода полицаите по делото „Чората“

Върховният касационен съд отказа да пусне на свобода петимата полицаи осъдени по делото „Чората". В съдебната зала защитата поиска изпълнението на наказанието да бъде спряно. До месец трябва да стане ясно дали процесът ще бъде възобновен. Искането беше направено от главния прокурор, тъй като според него присъдите са несправедливи и са наложени при съществени нарушения. Петимата полицаи са осъдени на 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров - Чората, арестуван през 2005 г. по време на акция „Респект“ в Благоевград.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:18, 14.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В съдебната зала осъдените полицаи заявиха, че не са убийци и няма за какво да бъдат наказвани. По думите им няма как да има умисъл в действията им, тъй като групата за задържане на Ангел Димитров - Чората е била сформирана непосредствено преди началото на акцията. Съдът не уважи искането на защитата полицаите да излязат от затвора, докато бъде обявено крайното решение дали процесът ще бъде възобновен.

Мирослав Писов: Вярваме в българската държава. В това изпитание ще защитим достойнството и честта на МВР. На всички колеги благодаря. Рано или късно справедливостта ще възтържествува.
;

Според защитата съдебната сага, продължила вече 14 години, все още крие много неясноти около смъртта на „Чората“. Оттам определиха като спорна експертизата, според която задържаният е починал от ударите нанесени му от униформените. В подкрепа на петимата полицаи в съдебната зала се явиха техни роднини и приятели.

Димчо Механджийски: Постоянна мъка. Не пожелавам на никой и на най-големите душмани, това нещо да го преживеят. Синът ми е изключителен човек - Борис Механджийски. Честен, добър баща и съпруг.

Петимата полицаи ще трябва да изчакат решението на ВКС в затвора в „Бобов дол“, където от края на април излежават седемгодишните си присъди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства е в София
Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства е в София
Данаил Кирилов предлага ВСС да разрешава разследвания срещу „тримата големи“
Данаил Кирилов предлага ВСС да разрешава разследвания срещу „тримата големи“