НОВИНИ

Мирните преговори за Сирия в Женева ще започнат на 23 февруари

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура изпрати днес покани за мирните преговори в Женева, които ще започнат на 23 февруари, каза неговият говорител Яра Шариф, цитиран от Ройтерс. На 20 февруари или около тази дата ще има предварителни консултации по процеса, който цели да сложи край на продължаващата близо шест години война в Сирия.

bnt avatar logo
от БТА
21:23, 13.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
мирните преговори сирия женева започнат февруари

"Днес бяха разпратени писмата и делегациите ще пристигнат на или около 20 февруари, преди официалното начало на преговорите, предвидено на 23 февруари", каза той, цитиран от Франс прес.

Преговорите бяха предвидени първоначално за 8 февруари, но бяха отложени за края на месеца.

Основната формация на сирийската опозиция, Върховният преговорен комитет, одобри вчера нов състав на делегацията си, която ще участва в женевските преговори.

Преди тях поддръжниците на режима на Башар Асад Русия и Иран и съюзникът на опозицията Турция ще организират на 15 и 16 февруари преговори в Астана, което може би обяснява отлагането на преговорите в Женева, отбеляза АФП.

Сирийски бунтовници изразиха днес съмнение, че ще отидат на срещата в Казахстан. Те обвиняват Русия, че не е успяла да накара режима в Дамаск да спазва напълно режима на спиране на огъня.

"Има нарушаване на режима на спиране на огъня и руснаците не си изпълниха обещанието да спрат тези нарушения", каза за Ройтерс Мохамад ал Абуд, високопоставен представител на бунтовниците. Не става ясно обаче коя бунтовническа фракция представлява той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ преговаря с партията на Светослав Витков
РБ преговаря с партията на Светослав Витков
Ремонтират над 500 детски площадки във Варна
Ремонтират над 500 детски площадки във Варна