НОВИНИ

Мобилно приложение дава информация за мъртви делфини

Рекорден брой мъртви делфини и по черноморското крайбрежие на Турция. За това сигнализират от "Зелени Балкани." Данните са от мобилно приложение за смартфони, чрез което гражданите могат да подават информация, както за намерени мъртви делфини, така и за всякакви видове от флората и фауната. Приложението е безплатно и може да се ползва и от компютър.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:26, 02.08.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

На плажа сте с мобилния си телефон и се натъквате на шокираща гледка. Рекордният брой мъртви делфини провокира неправителствения сектор да разработи мобилното приложение Blackseawatch. С него първоначалната реакция на хората да снимат, ще бъде впрегната за практична цел - да се попълни статистиката за имъртвите бозайници да се уточни вида им.

"Това е от Турция случай, който е от брега."

Димитър Попов - "Зелени Балкани": "През последния месец имат 150 регистрирани случаи и то само на европейската част на Черно море, където са концентрирани техните усилия за проучване, което е много сходно с данните, които са по цялото българско крайбрежие."

За да използвате приложението е необходима само стандартна регистрация. После, чрез него качвате снимката в специален интернет сайт. Преди да бъде публикувана, тя се оглежда от български и турски експерти. Те преценяват вида на заснетия екземпляр и благодарение на географските координати в приложението посочват къде е намерен.

Димитър Попов - "Зелени Балкани": "Самите научни изследвания обикновено изискват висок ценз, високи познания, но въпреки това информация, която се събира от любители на природата също може да бъде изключително важна и ценна."

"Имаше и мъртъв гларус, който са ни изпратили пак от брега."

"Вече имаме и морски кончета, което беше интересно - ето ги тук."

Целта на приложението е в дългосрочен план да се събира информация и така да се следи популацията.

Димитър Попов - "Зелени Балкани": "Идеята е тази информация, която ние събираме неправителствените организации след това тя да бъде основа за изготвяне на доклади за състоянието на видовете, които да бъдат подавани към компетентните държавни органи."

Защото, освен приятна дестинация за лятната почивка, Черно море е и крехка екосистема, изключително зависима от човешката дейност. Замърсяването и бракониерския улов определено нарушават равновесието. И когато умират делфини, това неминуемо ще засегне и нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брайтън с най-високата кула във Великобритания
Брайтън с най-високата кула във Великобритания
Постоянни полицейски патрули и жандармерия в района на Лъвов мост
Постоянни полицейски патрули и жандармерия в района на Лъвов мост