НОВИНИ

Мокрите кърпички може да изчезнат от Великобритания

Мокрите кърпички, използвани за почистване на ръцете или за отстраняване на грима от очите може да изчезнат през следващите няколко десетилетия. Британското правителство заяви, че планът за премахване на пластмасовите отпадъци "включва продукти за еднократна употреба като мокри кърпички".

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:49, 08.05.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още
мокрите кърпички изчезнат великобритания

Кърпичките съдържат небиоразградима пластмаса. Така че производителите или ще трябва да разработят кърпи без пластмаса, или потребителите ще трябва да забравят този продукт.

Мокрите кърпички стоят зад 93% от задръстванията в канализационните мрежи в Обединеното кралство, ключов елемент от скандалните гигантски запушвания, известни като fatbergs, твърдят от Water UK, търговски орган, представляващ всички основни водоснабдителни и канализационни компании в страната.

Това накара правителството и индустрията да се съсредоточат върху убеждаването на потребителите да не ги захвърлят в системата за отпадни води.

„Ние продължаваме да работим с производителите и търговците на мокри кърпички, за да сме сигурни, че етикетирането на опаковките е ясно и хората знаят как да ги изхвърлят правилно ", заяви говорител на министерство на околната среда.

В същото време от ведомството добавят, че „окуражават иновациите, така че повече и повече от тези продукти да могат да бъдат рециклирани и работят заедно с индустрията за да подкрепят създаването на алтернативи, така че влажният продукт за избърсване да не съдържа пластмаса и тогава няма да предизвиква задръствания в канализацията.

През последното десетилетие индустрията за артикули за мокро почистване процъфтява като производителите предлагат все по-широк кръг от артикули. Повечето обаче са изработени от полиестер и други небиоразградими материали.

Британските власти са в процес на проучване как промените в данъчната система или таксите могат да бъдат използвани за намаляване на количеството пластмаси за еднократна употреба.

Премиерът Тереза Мей се ангажира през януари да премахне всички възможни да бъдат избегнати пластмасови отпадъци до 2042 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шерпите не откриха Боян Петров в Лагер 1 под връх Шиша Пангма
Шерпите не откриха Боян Петров в Лагер 1 под връх Шиша Пангма
​Пакистанец постави световен рекорд, като разби над 50 дини с глава (ВИДЕО)
​Пакистанец постави световен рекорд, като разби над 50 дини с глава (ВИДЕО)