НОВИНИ

Злато и бронз от 29 музея в мащабен проект на НАИМ

29 музея от цялата страна участват със свои златни и бронзови експонати в мащабен проект на националния археологически музей. В изложбата, която се открива тази вечер, може да се проследи развитието на технологиите през бронзовата епоха или 4-5 хиляди години назад. Освен че блести със злато, експозицията показва - как са се разпространявали идеи в древния свят.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:46, 24.10.2017
Чете се за: 02:55 мин.
Новини от миналото

Преди 5 хиляди години нашите земи са били важен център за обмен на идеи и технологии, място, където се срещат основните култури на древния свят. И всички находки тук от от бронзовата епоха го доказват. Дори в дребните детайли.

Доц. Стефан Александров - тракийска археология - НАИМ, БАН: Но ето тоя елемент тука на оформяне на устието - той е анатолийски като елемент само.

Добиването на злато и мед и обработката им са опит и знания, които се трупат бавно. И определено хората, които са имали познанията и са ги предавали на другите са били особено ценени. Показателни са находките от погребение край Рупите, където освен златото като символ на престиж, стоят и инструментите на погребания.

Доц. Христо Попов - зам.-директор на НАИМ, БАН: Тогава нали не са те ценили толкова за произхода очевидно, както става по-късно в една Европа. Очевидно за тези хора е било важно този човек какво може.

В случая огърлицата от Изворово, блести не толкова със златото си, а с различните технологии вложени дори в изработването на едно мънисто.

Доц. Христо Попов: Някои от тях са лети, други са ковани, трети са припоявани т..е. говорим за различни технологии.

Макар и намерени по нашите земи, изработката на различните накити и съдове показват връзки и влияние на много култури. Изглежда идеите са пътували по-бързо, отколкото стоките. Така мънистата на огърлицата от Дъбене показва връзки с Крит, дори с Египет. Златната купа от Казичене е от първите изработена от един лист с изчукване.

Доц. Стефан Александров: Виждате ли го, да, да.

БНТ: И всичко това е един лист?

Доц. Стефан Александров: И това е правено след това чрез изчукване всичките тези ребра - ето тук виждате ли я тази украса.

Българските земи са важен източник на суровини през бронзовата епоха и доказателствата се в тази зала. С бронзовите слитъци, с които се е търгувал метал в древния свят, с каменните калъпи, от които са се произвеждали брадви, мечове, сърпове, длета и дори бръснарски ножчета. За първи път се събира и подобна колекция от мечове и рапири, свидетелство за контакти с егейско микенската култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България има необходимата техника за почистване на нефтени разливи в Черно море
България има необходимата техника за почистване на нефтени разливи в Черно море
​В Берлин новият германски парламент се събра на първото си заседание
​В Берлин новият германски парламент се събра на първото си заседание