НОВИНИ

ВСС повторно гласува кандидатурата на Гешев за главен прокурор

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше потвърден от Висшия съдебен съвет. При повторното гласуване на кандидатурата Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на ВСС, четирима бяха против.Решението на Съвета ще бъде незабавно изпратено на президента Румен Радев за издаване на указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.Заседанието продължи близо 5 часа и беше излъчвано на живо по БНТ.

всс повторно гласува кандидатурата гешев главен прокурор
bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 14.11.2019
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

На 24 октомври Иван Гешев беше избран за главен прокурор с 20 гласа "за" и четири гласа "против".

На 7 ноември президентът отказа с указ назначаването на Гешев на поста с аргумент, че Гешев е бил единствен кандидат и не е имало състезателност и алтернативност.

Заседанието на ВСС беше съпроводено от два протеста пред сградата на ВСС - един против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и един в негова подкрепа.

;

Ето и по-важните акценти от заседанието на ВСС:


Лозан Панов, председател на ВКС: Смятам, че ние трябва да чуем критиките на президента и да се съобразим с тях. Напълно ги споделям. Смятам, че ние сме длъжни да инициираме нова процедура за избор на главен прокурор.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов информира, че снощи в 20.05 часа на тел. 112 е постъпил сигнал за бомба, поставен в кола пред ВСС. Тази сутрин в 7:55 също е постъпил втори сигнал за бомба, поставено в сградата на ВСС. ВСС продължи заседанието си.

;
Атанаска Дишева: Втора точка не съответства на нашите правомощия и на Конституцията.
;



Вероника Имова: Принципът за разделение на властите възлага на ВСС правомощието да избира магистратите и тримата големи в съдебната власт. Никой от останалите представители, упълномощени от Конституцията с конкретни правомощия в законодателната и изпълнителната власт, както и президентът нямат право да изземват функциите на ВСС.
;

Цветинка Пашкунова, член на ВСС: Тази процедура препятства провеждането и при условията на състезателност, предпоставя резултата. Ние трябва да преценим дали да направим повторно предложение за същия кандидат или да открием нова процедура.
;

Георги Чолаков, председател на ВАС: Подкрепям становището на главния прокурор, че мотиви към указа няма.
;
Даниела Марчева, член на ВСС: Указът на президента не е основание за започване на нова процедура.
;
Сотир Цацаров, главен прокурор: Никой не омаловажава казаното от Румен Радев, защото всеки от нас, когато дава своя вот при всички гласува трябва да мисли за това, което каза президента... каза. Т.е. това, което се опитвам да кажа е, нека да не спекулираме, че указът има мотиви. Указът няма мотиви. Има публична позиция на президента. Аз казах ясно, дали я приемам или не е съвсем отделен въпрос, заслужава уважение и трябва да бъде преценена от всеки от нас.
;

Пленумът на ВСС подложи на гласуване дали да продължи настоящата процедура, от там откъдето е върнато предложението на ВСС от президента или за откриване на новата процедура.

С 20 гласа "за" , 4 "против" предложението за продължаване на процедурата беше прието.

След почивката ВСС мина към втора точка от дневния ред - обсъждане и прегласуване на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Членовете на съвета влязоха в спор около това откъде точно трябва да започне тази процедура. Дали трябва директно да се прегласува кандидатурата, или трябва да има обсъждане. Едното от предложенията е Висшият съдебен съвет най-напред да вземе решение откъде продължава процедурата.

Пленумът на Висшия съдебен съвет не можа да се разбере как да гласува повторно избора на Иван Гешев за главен прокурор и излезе в почивка.

"Има колеги, които трябва да заплатят тайминга на протеста и не можем явно да свършим по-рано", каза министърът на правосъдието и по право председателстващ ВСС Данаил Кирилов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Постъпили са два сигнала за бомба във ВСС
Постъпили са два сигнала за бомба във ВСС
Започна протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор
Започна протестът срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор