Над 12000 са гледанията в сайта и на фейсбук страницата на БНТ 2 на репортажа за странните яйца, които наш зрител ни показа, че е открил в салата купена от голяма верига. Така научихме, че има продукт, който се нарича руло от яйца. Внася се на палки от...
Над 12000 са гледанията в сайта и на фейсбук страницата на БНТ 2 на репортажа за странните яйца, които наш зрител ни показа, че е открил в салата купена от голяма верига. Така научихме, че има продукт, който се нарича руло от яйца. Внася се на палки от чужбина и се ползва за сандвичи и салати вместо варени яйца. Днес се опитахме да открием вносителите. От едната фирма ни отказаха информация и коментар, като ни препратиха към Агенцията по храните. От другата ни казаха утре да се обадим, защото управителят го няма. Репортерката Цветелина Борисова се опита да разбере какво е това руло от яйца и защо то не се разваля със седмици без да се държи в хладилник.
Опитът да разберем какво съдържа това яйце, удари на камък. Оказва се, че лицензираните лаборатории в България не могат да констатират какво съдържа този продукт. Изследванията им се базират само на това какво ти искаш да провериш какво има в продукта. Според Българската агенция по храните рулото от яйца съдържа 96% яйца, сол и модифицирано нишесте.
Райна Иванова, експерт от БАБХ: "Да. Това не е яйце. Класическото яйце, това е продукт произведен от яйца. На етикета е отбелязано, че са 96% яйца, 4% модифицирано пшенично нишесте и сол."
Оказа се, че е практически невъзможно да видим етикет на продукта и да го заснемем. А самите фирми вносители ни отказват информация под предлог, че техните документи са в Агенцията по храните и там имат всичко, включително и етикетът на рулото от яйца. Опитът в два магазина да видим какво точно пише на рулото завърши също неуспешно. Сега очакваме БАБХ да ни покаже етикета. Дадохме т.нар. "яйце" за изследване и в частна лаборатория. Те ни обясниха, че е възможно да бъдат изследвани само отделни нива на съдържание на бактерии, белтъчини и мазнинини, но произходът на тези съставки – не.
В резултатите пише, че продуктът съдържа 13,5% белтъчини. Това, според специалистите е в нормите за яйце. Проблемът обаче идва от невъзможността да се изследва произхода на протеините. А те може да са от яйце, но може и да са от млечни продукти, може да са от месо, а може и да са синтетични.
Научихме, че лабораторията, която е имала апарат за изследване на произхода на белтъчините е в Районната инспекция за опазване на околната среда в София, но той е счупен преди около 4 години. Т.е. практически се оказва невъзможно обикновен потребител да разбере съдържанието на продукта. А в днешно време, когато синтетиката рязко навлезе в хранителните продукти всеки трябва да има право на информиран избор.
Полицаи от Кюстендил разбиха престъпна група за разпространение на наркотици